Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek [WIDEO]

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Aromat czarnej porzeczki świetnie komponuje się z intensywnym bukietem przypraw korzennych. Dodatek wanilii, cynamonu i goździków nadaje trunkowi nieco orientalny charakter. Podajemy sprawdzony przepis na korzenną nalewkę z czarnej porzeczki.

Składniki

  • 4–5 szklanek czarnej porzeczki

  • 4 szklanki spirytusu

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 laskę wanilii

  • 2 laski cynamonu

  • kilka goździków

  • 1 szklankę wody

  •  

  • Przygotuj także:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier rozpuść w gorącej wodzie, roztwór wystudź i zalej nim porzeczki.

  • Odstaw słój w ciemne miejsce na 2 dni, a następnie odcedź sok.

  • Sok zmieszaj ze spirytusem i znów odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.

  • Co kilka dni potrząsaj słojem, aby wymieszać trunek.

  • Po tym czasie dodaj wanilię, cynamon i goździki.

  • Odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące.

  • Po tym czasie nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Polecamy także:

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową

Listówka - nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

Ocena: 5