Nalewka na liściach czarnej porzeczki, czyli listówka: przepis

Nalewka na liściach czarnej porzeczki, czyli listówka: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka na liściach czarnej porzeczki to tzw. listówka - przydatna przy  wyrobie innych nalewek

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Listówki, czyli nalewki na liściach czarnej porzeczki, najczęściej używa się do wzbogacania smaku innych nalewek, zwłaszcza smorodinówki. Jak zrobić nalewkę na listkach porzeczki?

Składniki

  • młode listki i pędy krzewu czarnej porzeczki

  • 2 l wódki 40-proc.

  • 200 g cukru

  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wiosną, gdy na krzewach porzeczek rozwiną się liście, należny je zebrać, włożyć do słoja, lecz nie ubijać, i zalać wódką, tak aby były zakryte.

  • Odstawić na 7 dni w ciepłe miejsce, po tygodniu przestawić w miejsce chłodne na 3 tygodnie.

  • Po tym czasie zlać alkohol, a pozostawione w słoju liście zasypać cukrem wymieszanym z kwaskiem cytrynowym. Odstawić w ciepłe miejsce, co jakiś czas potrząsając słojem aż do czasu uzyskania syropu.

  • Syrop połączyć ze zlanym uprzednio alkoholem. Przefiltrować i rozlać ją do butelek.

  • Po miesiącu można przystąpić do degustacji.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"