Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową [przepis babci Krysi]

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową [przepis babci Krysi]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową [przepis babci Krysi]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową jest gęsta i słodka.  Doskonale nadaje się jako polewa do lodów i deserów dla dorosłych. Wzmocniona nią herbata staje się aromatyczna i odprężająca. Nalewka z czarnej porzeczki, to także bomba witaminowa, pijana w niewielkich ilościach pomaga na jesienne i zimowe kaszle i katary. Obejrzyj WIDEO - doceń polską czarną porzeczkę!

Składniki

  • 3 kg czarnej porzeczki

  • 1,5 litra spirytusu 95%

  • 1,5 litra czystej wódki

  • 3/4 kg cukru

  • 3 goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wódkę połączyć ze spirytusem. Owoce wsypać do gąsiora, zalać alkoholem, dodać goździki. Odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.

  • Zlać nalewkę. Owoce zasypać cukrem i pozostawić na kolejne 6 tygodni.

  • Powstały słodki sok zlać i wymieszać z odlaną poprzednio nalewką.

  • Rozlać do butelek i odstawić na 6 miesięcy.