Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową: przepis babci Krysi [WIDEO]

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową: przepis babci Krysi [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową [przepis babci Krysi]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Goździki to suszone pączki kwiatów drzewa goździkowego. Mają słodko-pikantny smak i lekko korzenny aromat. Wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i odświeżające. Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową jest gęsta i słodka. Doskonale nadaje się jako polewa do lodów i deserów dla dorosłych. Wzmocniona nią herbata staje się aromatyczna i odprężająca.

Składniki

  • 3 kilogramy czarnej porzeczki

  • 6 szklanek spirytusu

  • 6 szklanek wódki

  • 3 szklanki cukru

  • 6 goździków

  •  

  • Przygotuj też:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyj i oczyść z szypułek, wsyp do słoja.

  • Wódkę zmieszaj ze spirytusem i zalej owoce, dodaj goździki, zamknij i odstaw w ciemne miejsce.

  • Po 6 tygodniach zlej alkohol, a owoce zasyp cukrem i odstaw na kolejne 6 tygodni.

  • Powstały sok zlej i wymieszaj z odlanym wcześniej alkoholem, rozlej do butelek.

  • Odstaw na 6 miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.

 Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce


Przepis na tę i inne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki

Wino z czerwonych porzeczek

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

Domowe wino z czarnych porzeczek

Wino z białych porzeczek

Ocena: 5