Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych: przepis

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Trójkolorowe porzeczki zamknięte w jednej nalewce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewki warto przygotowywać na bazie świeżych, sezonowych owoców, które oprócz wybornego smaku posiadają właściwości lecznicze. Sprawdź, jak przygotować nalewkę z czerwonych, czarnych i białych porzeczek. Podajemy dobry przepis.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców czerwonej, czarnej i białej porzeczki

  • 1/2 l spirytusu 95%

  • 1/2 l wódki 40%

  • 250 g cukru

  • 2 łyżki miodu

  • laska wanilii

  • 5 cm kory cynamonu

  • 5-6 goździków

  • 2 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porzeczki umyć i osączyć.

  • Przygotować syrop z wody wymieszanej z 2/3 cukru i przyprawami. Zalać nim owoce i odstawić na 3 dni.

  • Po upływie tego czasu, kiedy porzeczki puszczą sok, należy dolać do nich alkohol i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsając słojem. 

  • Po 6 tygodniach zlać nalew i odstawić go w ciemne miejsce, a owoce odsączone z alkoholu zasypać pozostałym cukrem, i dodać do nich miód.

  • Po około 1-2 tygodniach, gdy porzeczki puszczą sok, zlać go i zmieszać z wcześniejszym nalewem alkoholowym.

  • Otrzymaną nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka nadaje się do spożycia po 6 miesiącach.