Nalewka z czarnej porzeczki: jak zrobić? Sprawdzony przepis

Nalewka z czarnej porzeczki: jak zrobić? Sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka z czarnej porzeczki to zdrowie i wspaniały aromat

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Lekka, aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki zdecydowanie wyróżnia się spośród innych wytwarzanych w domu alkoholi. Sprawdź, jak przygotować nalewkę z czarnej porzeczki. Podajemy dobry, sprawdzony przepis!

Składniki

  • 1 kilogram czarnej porzeczki

  • pół litra spirytusu

  • pół litra białej wódki

  • szklanka cukru

  • 2 łyżki miodu

  • laska wanilii i laska cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od dokładnego umycia owoców porzeczki. To bardzo ważne, by pozbyć się piasku. Usuń też wszystkie gałązki, na których znajdują się owoce porzeczki, i ponownie przemyj owoce.

  • Następnie porzeczki przełóż do dużego słoika i zalej spirytusem i wódką. Porzeczki przechowuj w ten sposób przez miesiąc, mieszając zawartość słoika co 2-3 dni.

  • Po 30 dniach oddziel owoce od alkoholu – płyn przelej do innego naczynia. Owoce zasyp cukrem i dodaj miód. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na tydzień, mieszając co 2 dni.

  • Po tygodniu owoce ponownie zalej alkoholem. Jeśli nalewka będzie zbyt kwaśna, dodaj więcej miodu. Ciekawym akcentem w smaku może być wanilia lub cynamon, które można dodać do alkoholu.

  • Całość ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejnych 7 dni. Po tym czasie przefiltruj dokładnie miąższ i przelej gotową nalewkę do butelek lub karafki.

  • Pozostałe po procesie fermentacji owoce mogą posłużyć jeszcze jako baza pod likier. Wystarczy zasypać je kilkoma szklankami cukru i zebrać sok, który puszczą po kilku dniach.