Nalewka z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis

Nalewka z czerwonych porzeczek - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka z czerwonych porzeczek jest delikatna i kwaskowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kwaskowa czerwona porzeczka to idealna baza do przygotowania wytrawnej nalewki z lekko słodką, miodową nutą. Nalewka z czerwonej porzeczki znakomicie pasuje do do dań z czerwonego mięsa oraz drobiu.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców czerwonej porzeczki

  • 2 szklanki spirytusu

  • 2 szklanki wódki

  • 1 szklankę miodu

  • 1 laskę wanilii

  • kawałek kory cynamonu

  • 3-4 goździki

  •  

  • Przygotuj również:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porzeczki umyj, osącz i wrzuć do słoja, zalej alkoholem wymieszanym z przyprawami.

  • Odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni, od czasu do czasu potrząsaj słoikiem.

  • Po 6 tygodniach zlej alkohol i odstaw go w ciemne miejsce.

  • Owoce odsączone z alkoholu zalej płynnym miodem.

  • Gdy puszczą sok, zlej go i zmieszaj z odlanym wcześniej alkoholem.

  • Nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Odstaw na pół roku.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy też:

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową

Listówka - nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka korzenna z czarnej porzeczki

Wino z czerwonych porzeczek

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

 

Przepis pochodzi z wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książki Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Książka do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 2,6