Z czerstwej bagietki robię pyszną i chrupiącą przekąskę. Te domowe chipsy chlebowe są po stokroć lepsze niż ze sklepu

Dieta wegetariańska
Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Chociaż sklepy oferują mnóstwo gotowych tego typu przekąsek, łatwo i szybko można zrobić domowe chipsy. Wystarczy dobry przepis, który znajdziecie poniżej. Jego dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je z czerstwej bagietki, więc nic się nie zmarnuje. Oto prosty przepis na znakomite i rozkosznie chrupiące domowe chipsy chlebowe.
Z czego zrobić chipsy chlebowe?
Chipsy chlebowe są pyszne i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Aby przygotować całą michę tej smakowitej przekąski, potrzebne są proste składniki, które można kupić przez cały rok. Są dostępne nawet w małych sklepach osiedlowych. Głównym składnikiem chipsów chlebowych jest bagietka. Najlepiej sprawdzi się czerstwe pieczywo, które zalega i brakuje pomysłu na jego wykorzystanie. Co jeszcze jest niezbędne, aby zrobić domowe chipsy chlebowe?
Lista składników, z których przygotowuje się chrupiące chipsy chlebowe, nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:
- czerstwe bagietki
- cebula
- czosnek
- olej
- przyprawy – sól, słodka i ostra papryka, bazylia, suszone pomidory
Jak zrobić chipsy chlebowe?
Przepis na pyszne domowe chipsy z czerstwej bagietki nie jest trudny. Nie wymaga też długich godzin w kuchni. Przekąska jest gotowa w pół godziny. Warto pamiętać, aby pieczywo pokroić w jak najcieńsze kromki. Dzięki temu po upieczeniu przekąska stanie się idealnie chrupiąca. Chipsy należy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Nie powinny na siebie zachodzić. Przerwy sprawią, że każdy chipsy będzie miał piękny rumiany kolor i nabierze chrupkości.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne chipsy chlebowe w domu? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i zawsze się udaje.
- 1. krok – przygotowanie pasty z cebuli, czosnku, oleju i przypraw
- 2. krok – pokrojenie bagietek na kromki i posmarowanie ich pastą
- 3. krok – ułożenie chipsów chlebowych na blasze
- 4. krok – upieczenie chipsów chlebowych w piekarniku
Z czym jeść chipsy chlebowe?
Chipsy chlebowe to znakomita przekąską, która oczaruje nie tylko smakiem i aromatem, ale i łatwym przygotowaniem. Robi się je błyskawicznie i pasują na każdą okazję. Po upieczeniu i ostygnięciu można przesypać je do miski, koszyczka wyłożonego papierem do pieczenia lub ułożyć na półmisku. Chipsy świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze są podane z sosami i dipami, które podkreślą ich smak. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na idealnie dodatki do chipsów chlebowych.
- Majonez zastąpiłam tym serkiem. Ten domowy sos czosnkowy jest pyszny i ma prawie zero kalorii
- Idealnie zastępuje jogurt grecki. Tzatziki w tej odsłonie to wiosenny hit
- Sos aioli - idealny do grilla, warzyw czy chleba. Bez problemu przygotujesz go w domu
- Wystarczy dodać kilka listków. Ten domowy majonez pasuje do sałatek, grilla i frytek
- Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań
SKŁADNIKI
- 2 bagietki pszenne
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ząbki czosnku i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera i wlać olej. Zmiksować na gładko.
- Doprawić solą, słodką i ostrą papryką, suszonymi pomidorami i bazylią. Wymieszać.
- Bagietki pokroić w bardzo cienkie kromki. Posmarować je pastą z obu stron.
- Chipsy układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 6 minut.
- Wyjąć z piekarnika, przełożyć na drugą stronę i piec kolejne 6 minut, aż staną się złote i chrupiące.
- Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać jako przekąskę z ulubionym sosem lub dipem.