Z czerstwej bagietki robię pyszną i chrupiącą przekąskę. Te domowe chipsy chlebowe są po stokroć lepsze niż ze sklepu

chipsy chlebowe
Autor: Shutterstock Zamiast wyrzucać, zrób domowe chipsy. Ta przekąska z czerstwej bagietki to mistrzostwo świata!
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Chipsy to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Chociaż sklepy oferują mnóstwo gotowych tego typu przekąsek, łatwo i szybko można zrobić domowe chipsy. Wystarczy dobry przepis, który znajdziecie poniżej. Jego dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się je z czerstwej bagietki, więc nic się nie zmarnuje. Oto prosty przepis na znakomite i rozkosznie chrupiące domowe chipsy chlebowe.

Z czego zrobić chipsy chlebowe?

Chipsy chlebowe są pyszne i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Aby przygotować całą michę tej smakowitej przekąski, potrzebne są proste składniki, które można kupić przez cały rok. Są dostępne nawet w małych sklepach osiedlowych. Głównym składnikiem chipsów chlebowych jest bagietka. Najlepiej sprawdzi się czerstwe pieczywo, które zalega i brakuje pomysłu na jego wykorzystanie. Co jeszcze jest niezbędne, aby zrobić domowe chipsy chlebowe?

Lista składników, z których przygotowuje się chrupiące chipsy chlebowe, nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:

  • czerstwe bagietki
  • cebula
  • czosnek
  • olej
  • przyprawy – sól, słodka i ostra papryka, bazylia, suszone pomidory

Jak zrobić chipsy chlebowe?

Przepis na pyszne domowe chipsy z czerstwej bagietki nie jest trudny. Nie wymaga też długich godzin w kuchni. Przekąska jest gotowa w pół godziny. Warto pamiętać, aby pieczywo pokroić w jak najcieńsze kromki. Dzięki temu po upieczeniu przekąska stanie się idealnie chrupiąca. Chipsy należy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Nie powinny na siebie zachodzić. Przerwy sprawią, że każdy chipsy będzie miał piękny rumiany kolor i nabierze chrupkości.

Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne chipsy chlebowe w domu? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i zawsze się udaje.

  • 1. krok – przygotowanie pasty z cebuli, czosnku, oleju i przypraw
  • 2. krok – pokrojenie bagietek na kromki i posmarowanie ich pastą
  • 3. krok – ułożenie chipsów chlebowych na blasze
  • 4. krok – upieczenie chipsów chlebowych w piekarniku

Z czym jeść chipsy chlebowe?

Chipsy chlebowe to znakomita przekąską, która oczaruje nie tylko smakiem i aromatem, ale i łatwym przygotowaniem. Robi się je błyskawicznie i pasują na każdą okazję. Po upieczeniu i ostygnięciu można przesypać je do miski, koszyczka wyłożonego papierem do pieczenia lub ułożyć na półmisku. Chipsy świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze są podane z sosami i dipami, które podkreślą ich smak. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na idealnie dodatki do chipsów chlebowych.

SKŁADNIKI

  • 2 bagietki pszenne
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonych suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ząbki czosnku i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć do blendera i wlać olej. Zmiksować na gładko.
  • Doprawić solą, słodką i ostrą papryką, suszonymi pomidorami i bazylią. Wymieszać.
  • Bagietki pokroić w bardzo cienkie kromki. Posmarować je pastą z obu stron.
  • Chipsy układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 6 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, przełożyć na drugą stronę i piec kolejne 6 minut, aż staną się złote i chrupiące.
  • Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać jako przekąskę z ulubionym sosem lub dipem.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej