Majonez zastąpiłam tym serkiem. Ten domowy sos czosnkowy jest pyszny i ma prawie zero kalorii

sos czosnkowy z serka wiejskiego
Autor: Shutterstock Bez majonezu, a pyszny i kremowy. Sos czosnkowy z tego serka jest lekki jak chmurka.
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Co zamiast majonezu do sosu czosnkowego? Jeżeli zastanawiacie się nad odpowiedzią na to pytanie, znajdziecie ją w tym prostym i szybkim przepisie. Pyszny domowy sos czosnkowy robi się bez majonezu, a zamiast niego dodaje się inny mleczny produkt, który już zyskał status superfood. Zobaczcie, jak zrobić najlepszy sos czosnkowy, który jest lekki jak chmurka i można go jeść nawet na diecie.

Czy można zrobić sos z serka wiejskiego?

W tym prostym i błyskawicznym przepisie na domowy sos czosnkowy tradycyjny składnik, czyli majonez, został zastąpiony innym produktem. To dobrze znany i lubiany serek wiejski. Jest nie tylko pyszny, ale i idealnie sprawdza się w wielu różnych daniach i dodatkach. Jednym z przykładów może być sos czosnkowy, na który przepis znajdziecie poniżej. Serek wiejski to zdrowy produkt, który jest bogaty w białko i witaminy z grupy B. Jest lekkostrawny i zawiera mało tłuszczu, dlatego idealnie sprawdza się podczas diety odchudzającej.

Jak zrobić sos czosnkowy z serka wiejskiego?

Przepis na domowy sos czosnkowy, który przyrządza się na bazie serka wiejskiego, nie jest trudny. To szybka receptura na znakomity dodatek, który odmieni znane potrawy. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można kupić w małych i dużych sklepach przez cały rok. Dlatego też ten wyborny dodatek można robić na okrągło i szybko się nie znudzi.

Jak więc zrobić pyszny i aromatyczny sos z czosnku na serku wiejskim? Wystarczy kilka składników i blender, aby po kilku minutach cieszyć się wybornym smakiem tego wyśmienitego sosu.

  • 1. krok – zblendowanie serka wiejskiego
  • 2. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z czosnkiem i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – schłodzenie sosu czosnkowego z serka wiejskiego w lodówce

Jak podawać sos czosnkowy z serka wiejskiego?

Pyszny domowy sos czosnkowy na bazie serka wiejskiego jest niezwykle uniwersalny i pasuje do wielu potraw. Podkreśli smak potraw mięsnych i z grilla. Można podać go do frytek, pieczonych ziemniaków czy warzyw z grilla. Sprawdzi się jako sos do najróżniejszych sałatek, pieczywa czy nawet pizzy. Dobrze smakuje z jajkami na twardo. Pełen smaku i lekki jak chmurka sos czosnkowy z serka wiejskiego to hit, na który przepis warto zapisać.

SKŁADNIKI

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wlać sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Ponownie zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos.
  • Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej