Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki. Pyszne i chrupiące dzięki jednemu dodatkowi

chrupiące pieczone ziemniaki
Autor: Shutterstock Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Z tym składnikiem wyjdą przepysznie.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki? Pyszne i chrupiące ziemniaki z piekarnika można przygotować łatwo i szybko. Wystarczy wybrać ten sprawdzony przepis. Za przyjemny smak i chrupiącą konsystencję odpowiada jeden nieoczywisty składnik. To właśnie on sprawia, że ziemniaki smakują tak dobrze. Poznajcie sprawdzony przepis na pieczone ziemniaki urzekające chrupkością.

Czy trzeba gotować ziemniaki przed pieczeniem?

W tym przepisie ziemniaki trzeba przed pieczeniem ugotować. Obrane kartofle wkłada się do osolonego wrzątku i gotuje do miękkości. Ziemniaki można ugotować w całości lub pokroić na ćwiartki. Dzięki wcześniejszemu gotowaniu w wodzie ziemniaki po upieczeniu będą z wierzchu chrupiące, a w środku staną się miękkie i kremowe.

Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki?

Przygotowanie chrupiących ziemniaków w piekarniku nie jest trudne. Przepis został podzielony na dwa etapy. Po ugotowaniu i ostudzeniu ziemniaczki należy doprawić mieszkanką przypraw. W tym przepisie wykorzystuje się słodką paprykę, bazylię i oregano, ale można użyć swoich ulubionych przypraw. Sprawdzi się rozmaryn, tymianek czy majeranek.

Sekretnym składnikiem pieczonych ziemniaków jest skrobia kukurydziana, którą posypuje się ziemniaki przed pieczeniem. Jest bezglutenowa i pozbawiona smaku oraz zapachu. To właśnie ona sprawia, że ziemniaki są super chrupiące i mają cudowny smak, który podbije niejedno podniebienie.

Do pieczenia najlepsze są ziemniaki typu B. Sprawdzą się takie odmiany jak irga, irys, flaming, orlik czy sante. Te kartofle są mączyste i bogate w skrobię. Po upieczeniu są bardzo chrupiące.

Jak więc upiec ziemniaki, aby były chrupiące? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego i prostego przepisu.

  • 1. krok – ugotowanie i ostudzenie ziemniaków
  • 2. krok – doprawienie ziemniaków oraz oprószenie ich skrobią kukurydzianą
  • 3. krok – upieczenie ziemniaków w piekarniku

Ile czasu piecze się ziemniaki w piekarniku?

Ziemniaki z piekarnika przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu są pyszne i chrupiące. Doprawione i posypane skrobią kukurydzianą ziemniaczki układa się w formie i wstawia do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 100 stopni C. Pieczenie trwa około 25 minut. W tym czasie kartofelki staną się złoto-brązowe. Z zewnątrz będą chrupiące, a w środku przyjemnie miękkie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Ziemniaki doprawić słodką papryką, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Oprószyć skrobią kukurydzianą i dokładnie wymieszać, aby każdy ziemniak pokryty był przyprawami.
  • Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i piec około 25 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru.
  • Podawać jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej