Mąka kukurydziana - właściwości i zastosowanie w kuchni
Mąka kukurydziana to jeden z najtańszych produktów bezglutenowych. Kilogram tego bogatego w substancje odżywcze proszku kosztuje zaledwie 2 zł. Sprawdź jaki wpływ na zdrowie ma mąka kukurydziana i do jakich dań warto ją wykorzystać.
Spis treści
- Mąka kukurydziana - czym jest?
- Mąka kukurydziana - wartości zdrowotne
- Mąka kukurydziana - wpływ zdrowie
- Z walce z jakimi chorobami zaleca się spożywanie mąki kukurydzianej?
- Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej?
- Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni
- Szczególne właściwości mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana - czym jest?
Mąka kukurydziana to szczególny rodzaj mąki bezglutenowej. Pozyskuje się ją z dojrzałych kolb kukurydzy, które podlegają procesom suszenia i przemiału. W sklepach można kupić mąkę kukurydzianą o 3 grubościach, oczywiście najwięcej wartości zdrowotnych posiada proszek z najgrubszego przemiału.
Wśród produktów bezglutenowych mąka kukurydziana to prawdziwy ewenement. Jej kilogram kosztuje zaledwie 2 zł, a wartość kaloryczna 100 gram produktu to tylko 348 kcal. Nie są to jedyne korzyści włączenia mąki kukurydzianej do diety, oprócz atrakcyjnej ceny - zbliżonej do tradycyjnej mąki pszennej, posiada również kilka razy więcej wartości zdrowotnych.
Mąka kukurydziana - wartości zdrowotne
Mąka kukurydziana posiada wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się:
Witaminy z grupy B
Zeaksantyna - posiada właściwości przeciwutleniające
Mąka kukurydziana - wpływ zdrowie
Mąka kukurydziana to silny antyoksydant, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przedwczesnym starzeniem się. Dzieje się to za sprawą selenu, witaminy E i beta karotenu, które nie tylko zapobiegają chorobom, ale również zwiększają odporność organizmu.
Luteina i zeaksantyna to silne antyoksydanty, które zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej, z chorobami której najczęściej borykają się osoby starsze.
Warto pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera wielu niezbędnych aminokwasów, odpowiadających za syntezę witaminy PP w organizmie, której niedobór powołuje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowywanych z mąki kukurydzianej, warto dodawać mąkę sojową - bogatą w te drogocenne dla zdrowia substancje.
Z walce z jakimi chorobami zaleca się spożywanie mąki kukurydzianej?
cukrzyca
otyłość
nowotwory
choroby serca
choroby układu krążenia
anemia
problemy z wydzielaniem odpowiedniej ilości żółci
problemy z oddawaniem moczu
kruche zęby
mała elastyczność naczyń krwionośnych
Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej?
Mąka i skrobia kukurydziana to dwa zupełnie różne produkty, pozyskiwane z kukurydzy. Skrobię produkuje się z pręcików tej rośliny, a mąkę z ziaren rosnących na kolbach. Mąka kukurydziana jest ziarnista i posiada piękny żółty kolor, doskonale nadaje się do wypieków - zarówno chleba jak i słodkich ciast czy deserów. Skrobia natomiast jest białym proszkiem, który po wzięciu w palce wydaje charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. Najczęściej wykorzystuje się ją do zagęszczania sosów i produkcji budyniu i kisielu.
Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni
Mąka kukurydziana dodana do dań sprawia, że stają się one puszyste, mają słodkawy smak i piękny żółty kolor. Tego szczególnego rodzaju mąki najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, gdzie produkuje się z niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znajduje natomiast poczesne miejsce w kuchni bezglutenowej. Może używać jej właściwie do wszystkich dań - ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba.
Oto kilka przepisów na ciekawe dania z mąki kukurydzianej:
Placki kukurydziane z indykiem i guacamole
Placuszki kukurydziano-amarantusowe
Szczególne właściwości mąki kukurydzianej
Zalety mąki kukurydzianej dostrzegli nie tylko dietetycy, kucharze i osoby cierpiące na celiakię, ale również kosmetolodzy i rybacy. Sprawdź, w jakich domowych pracach możesz wykorzystać mąkę kukurydzianą.
Czyszczenie kart - jeżeli nie wiesz jak zdezynfekować i wyczyścić karty do gry, to z pomocą przychodzi mąka kukurydziana. Wystarczy umieścić karty w plastikowym woreczku i nim potrząsać przez kilka minut - mąka kukurydziana wchłonie wilgoć i brud. Aby karty były czyste, wystarczy przetrzeć je ściereczką.
Dezynfekcja pluszowych zabawek - jeżeli boisz się wyprać pluszowe misie w pralce, a widzisz, że przydałoby się je odświeżyć, można wetrzeć w nie mąkę kukurydzianą, która zadziała podobnie jak w przypadku kart. Na koniec trzeba jeszcze wyczesać misia i bez obaw można dać go dziecku do dalszej zabawy. Ten sam patent można wykorzystać, aby wyczyścić dywan.
Pasta z wody i mąki kukurydzianej pomaga wyczyścić srebrne sztućce.
Suchy szampon - można używać zarówno do mycia włosów na sucho jak i do mycia psów i kotów.