Mąka kukurydziana - właściwości i zastosowanie w kuchni

2017-02-11 17:53

Mąka kukurydziana to jeden z najtańszych produktów bezglutenowych. Kilogram tego bogatego w substancje odżywcze proszku kosztuje zaledwie 2 zł. Sprawdź jaki wpływ na zdrowie ma mąka kukurydziana i do jakich dań warto ją wykorzystać.

Mąka kukurydziana - właściwości i zastosowanie w kuchni
Autor: Shutterstock Mąka kukurydziana - najtańsza mąka wśród mąk bezglutenowych.

Spis treści

  1. Mąka kukurydziana - czym jest?
  2. Mąka kukurydziana - wartości zdrowotne
  3. Mąka kukurydziana - wpływ zdrowie
  4. Z walce z jakimi chorobami zaleca się spożywanie mąki kukurydzianej?
  5. Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej?
  6. Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni
  7. Szczególne właściwości mąki kukurydzianej

Mąka kukurydziana - czym jest?

Mąka kukurydziana to szczególny rodzaj mąki bezglutenowej. Pozyskuje się ją z dojrzałych kolb kukurydzy, które podlegają procesom suszenia i przemiału. W sklepach można kupić mąkę kukurydzianą o 3 grubościach, oczywiście najwięcej wartości zdrowotnych posiada proszek z najgrubszego przemiału.

Wśród produktów bezglutenowych mąka kukurydziana to prawdziwy ewenement. Jej kilogram kosztuje zaledwie 2 zł, a wartość kaloryczna 100 gram produktu to tylko 348 kcal. Nie są to jedyne korzyści włączenia mąki kukurydzianej do diety, oprócz atrakcyjnej ceny - zbliżonej do tradycyjnej mąki pszennej, posiada również kilka razy więcej wartości zdrowotnych.

Mąka kukurydziana - wartości zdrowotne

Mąka kukurydziana posiada wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów, wśród których znajdują się:

Żelazo

Potas

Fosfor

Magnez

Witamina A

Witamina E

Witaminy z grupy B

Zeaksantyna - posiada właściwości przeciwutleniające

Selen

Mąka kukurydziana - wpływ zdrowie

Mąka kukurydziana to silny antyoksydant, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz przedwczesnym starzeniem się. Dzieje się to za sprawą selenu, witaminy E i beta karotenu, które nie tylko zapobiegają chorobom, ale również zwiększają odporność organizmu.

Luteina i zeaksantyna to silne antyoksydanty, które zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej, z chorobami której najczęściej borykają się osoby starsze.

Warto pamiętać, że mąka kukurydziana nie zawiera wielu niezbędnych aminokwasów, odpowiadających za syntezę witaminy PP w organizmie, której niedobór powołuje awitaminozę. Z tego powodu do dań przygotowywanych z mąki kukurydzianej, warto dodawać mąkę sojową - bogatą w te drogocenne dla zdrowia substancje.

Z walce z jakimi chorobami zaleca się spożywanie mąki kukurydzianej?

cukrzyca

otyłość

nowotwory

choroby serca

choroby układu krążenia

anemia

problemy z wydzielaniem odpowiedniej ilości żółci

problemy z oddawaniem moczu

kruche zęby

mała elastyczność naczyń krwionośnych

Czym różni się skrobia kukurydziana od mąki kukurydzianej?

Mąka i skrobia kukurydziana to dwa zupełnie różne produkty, pozyskiwane z kukurydzy. Skrobię produkuje się z pręcików tej rośliny, a mąkę z ziaren rosnących na kolbach. Mąka kukurydziana jest ziarnista i posiada piękny żółty kolor, doskonale nadaje się do wypieków - zarówno chleba jak i słodkich ciast czy deserów. Skrobia natomiast jest białym proszkiem, który po wzięciu w palce wydaje charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. Najczęściej wykorzystuje się ją do zagęszczania sosów i produkcji budyniu i kisielu.

Mąka kukurydziana - zastosowanie w kuchni

Mąka kukurydziana dodana do dań sprawia, że stają się one puszyste, mają słodkawy smak i piękny żółty kolor. Tego szczególnego rodzaju mąki najczęściej używa się w krajach Ameryki Południowej, gdzie produkuje się z niej tortille, nachos i tacos. W Polsce znajduje natomiast poczesne miejsce w kuchni bezglutenowej. Może używać jej właściwie do wszystkich dań - ciast, naleśników, deserów, sosów, panierek, wypieku placków, biszkoptów, bułek czy nawet chleba.

Oto kilka przepisów na ciekawe dania z mąki kukurydzianej:

Tortilla z czerwoną fasolą

Placki kukurydziane z indykiem i guacamole

Placuszki kukurydziano-amarantusowe

Szczególne właściwości mąki kukurydzianej

Zalety mąki kukurydzianej dostrzegli nie tylko dietetycy, kucharze i osoby cierpiące na celiakię, ale również kosmetolodzy i rybacy. Sprawdź, w jakich domowych pracach możesz wykorzystać mąkę kukurydzianą.

Czyszczenie kart - jeżeli nie wiesz jak zdezynfekować i wyczyścić karty do gry, to z pomocą przychodzi mąka kukurydziana. Wystarczy umieścić karty w plastikowym woreczku i nim potrząsać przez kilka minut - mąka kukurydziana wchłonie wilgoć i brud. Aby karty były czyste, wystarczy przetrzeć je ściereczką.

Dezynfekcja pluszowych zabawek - jeżeli boisz się wyprać pluszowe misie w pralce, a widzisz, że przydałoby się je odświeżyć, można wetrzeć w nie mąkę kukurydzianą, która zadziała podobnie jak w przypadku kart. Na koniec trzeba jeszcze wyczesać misia i bez obaw można dać go dziecku do dalszej zabawy. Ten sam patent można wykorzystać, aby wyczyścić dywan.

Pasta z wody i mąki kukurydzianej pomaga wyczyścić srebrne sztućce.

Suchy szampon - można używać zarówno do mycia włosów na sucho jak i do mycia psów i kotów.