Placuszki kukurydziano-amarantusowe - bezglutenowy przysmak
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Amarantus, czyli szarłat, zdobywa coraz większą popularność, co wiąże się m.in. z jego zastosowaniem w diecie bezglutenowej. Mąkę z amarantusa można połączyć z kukurydzianą - powstaną pyszne, zdrowe placuszki. Podajemy dobry przepis!
SKŁADNIKI
- szklanka mąki z amarantusa
- szklanka mąki kukurydzianej
- szklanka wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicę wysyp obie mąki, dodaj sól, oliwę i wodę. Zagnieć ciasto. Następnie je rozwałkuj. Z ciasta powycinaj (za pomocą np. szklanki) niewielkie okrągłe i cienkie placuszki.
- Smaż na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Placuszki można podawać i na ostro, i na słodko. Nadają się do serwowania zarówno z warzywami, jak i z owocami.