Placuszki kukurydziano-amarantusowe - bezglutenowy przysmak

2021-03-29
MK
Placuszki kukurydziano-amarantusowe - bezglutenowy przysmak
Autor: thinkstockphotos.com Placuszki można serwować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami
łatwy
20 min
4

Amarantus, czyli szarłat, zdobywa coraz większą popularność, co wiąże się m.in. z jego zastosowaniem w diecie bezglutenowej. Mąkę z amarantusa można połączyć z kukurydzianą - powstaną pyszne, zdrowe placuszki. Podajemy dobry przepis!

SKŁADNIKI

  • szklanka mąki z amarantusa
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • szklanka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę wysyp obie mąki, dodaj sól, oliwę i wodę. Zagnieć ciasto. Następnie je rozwałkuj. Z ciasta powycinaj (za pomocą np. szklanki)  niewielkie okrągłe i cienkie placuszki.
  • Smaż na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Placuszki można podawać i na ostro, i na słodko. Nadają się do serwowania zarówno z warzywami, jak i z owocami.
MK