Placki kukurydziane z indykiem i guacamole

2021-03-31
materiały prasowe Kamis
Placki kukurydziane z indykiem i guacamole
Autor: Shutterstock Placki kukurydziane można wzbogacić też dodatkiem ziół i groszku
średni
30 min
4

Placki kukurydziane z dodatkiem indyka i sosu guacamole to doskonały pomysł na obiad w meksykańskim stylu. Smaczny, niekłopotliwy w przygotowaniu i oryginalny.

SKŁADNIKI

  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 200 ml wody
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 200g filetu z indyka
  • 3 papryki mix
  • 4 łyżki oliwy
  • przyprawa kuchni meksykańskiej, np. Kamis
  • papryka ostra, pieprz czarny, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, jaja, wodę wyrób na jednolitą masę, dodaj posiekaną kukurydzę, proszek do pieczenia, dopraw papryką, pieprzem i solą.
  • Z tak przygotowanego ciasta smaż okrągłe placki.
  • Indyka oprósz przyprawą kuchni meksykańskiej, posmaruj oliwą, obsmaż, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i paski papryki, całość dusi kilka minut.
  • Podawaj z sosem guacamole: avocado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek, pokrojoną cebulkę, pomidory, sok z limonki, dopraw do smaku papryką ostrą i solą.
materiały prasowe Kamis