Placki kukurydziane z indykiem i guacamole
2021-03-31
średni
30 min
4
Placki kukurydziane z dodatkiem indyka i sosu guacamole to doskonały pomysł na obiad w meksykańskim stylu. Smaczny, niekłopotliwy w przygotowaniu i oryginalny.
SKŁADNIKI
- 1 awokado
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 2 łyżki soku z limonki
- ząbek czosnku
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 200 ml wody
- 1/3 puszki kukurydzy
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 200g filetu z indyka
- 3 papryki mix
- 4 łyżki oliwy
- przyprawa kuchni meksykańskiej, np. Kamis
- papryka ostra, pieprz czarny, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, jaja, wodę wyrób na jednolitą masę, dodaj posiekaną kukurydzę, proszek do pieczenia, dopraw papryką, pieprzem i solą.
- Z tak przygotowanego ciasta smaż okrągłe placki.
- Indyka oprósz przyprawą kuchni meksykańskiej, posmaruj oliwą, obsmaż, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i paski papryki, całość dusi kilka minut.
- Podawaj z sosem guacamole: avocado rozgnieć widelcem, dodaj czosnek, pokrojoną cebulkę, pomidory, sok z limonki, dopraw do smaku papryką ostrą i solą.