Sos aioli - idealny do grilla, warzyw czy chleba. Bez problemu przygotujesz go w domu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Aromatyczny sos czosnkowy na bazie oliwy, czyli klasyczny aioli to wspaniały sos, który świetnie sprawdzi się do grilla, mięs, desek warzyw czy do sałatek. Jego wykonanie nie jest trudne, a smak niesamowity. Wystarczy chwila roboty, by móc rozkoszować się tym przepysznym sosem.
Do mięs, owoców morza czy pieczywa. Sos aioli zawsze będzie dobrym wyborem
Sos aioli to nie kolejny, zwykły sos czosnkowy. Jego nazwa wywodzi się z języka katalońskiego gdzie "ai" oznacza czosnek, a "oli" oliwę. W oryginalnej wersji sos ten rzeczywiście składał się wyłącznie z czosnku i oliwy. Jednak osiągnięcie gładkiego sosu z tych dwóch składników może być ciężkie, stąd więc dodatek żółtek, by "ustabilizować" nasz sosik.
Aioli ma intensywny czosnkowy smak, który idealnie pasuje do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się z owocami morza, mięsami z grilla, pieczonymi warzywami czy nawet jako dip do świeżego pieczywa.
Różne wariacje jednego sosu. Próbuj dodawać i zamieniać
Jego konsystencja może przypominać majonez, jednak jest on o wiele bardziej wyrazisty i cóż... czosnkowy. Co więcej, istnieje cała masa różnych wariacji tego sosu. Na przykład dla uproszczenia można jako bazę wykorzystać majonez zamiast części oliwy i żółtek. Jednak trzeba przyznać, że nasz sos na tym nieco straci.
Można również rozważyć dodatek świeżych ziół, jak bazylia czy świeża pietruszka. Świetnie sprawdzi się również dodatek chili czy skórki z cytryny. Opcji jest całe mnóstwo, a wszystko zależy jedynie od efektu, jaki nas najbardziej interesuje.
SKŁADNIKI
- 2 żółtka (temp. pokojowa)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- W misce ubijamy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny.
- Cały czas mieszając, dodajemy powoli oliwę z oliwek.
- Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy czosnek.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.