Sos aioli - idealny do grilla, warzyw czy chleba. Bez problemu przygotujesz go w domu

2025-05-09 15:34

Aromatyczny sos czosnkowy na bazie oliwy, czyli klasyczny aioli to wspaniały sos, który świetnie sprawdzi się do grilla, mięs, desek warzyw czy do sałatek. Jego wykonanie nie jest trudne, a smak niesamowity. Wystarczy chwila roboty, by móc rozkoszować się tym przepysznym sosem.

Sos aioli - idealny do grilla, warzyw czy chleba. Bez problemu przygotujesz go w domu

i

Autor: Shutterstock.com Sos aioli - idealny do grilla, warzyw czy chleba. Bez problemu przygotujesz go w domu
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Do mięs, owoców morza czy pieczywa. Sos aioli zawsze będzie dobrym wyborem

Sos aioli to nie kolejny, zwykły sos czosnkowy. Jego nazwa wywodzi się z języka katalońskiego gdzie "ai" oznacza czosnek, a "oli" oliwę. W oryginalnej wersji sos ten rzeczywiście składał się wyłącznie z czosnku i oliwy. Jednak osiągnięcie gładkiego sosu z tych dwóch składników może być ciężkie, stąd więc dodatek żółtek, by "ustabilizować" nasz sosik.

Aioli ma intensywny czosnkowy smak, który idealnie pasuje do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się z owocami morza, mięsami z grilla, pieczonymi warzywami czy nawet jako dip do świeżego pieczywa.

Różne wariacje jednego sosu. Próbuj dodawać i zamieniać

Jego konsystencja może przypominać majonez, jednak jest on o wiele bardziej wyrazisty i cóż... czosnkowy. Co więcej, istnieje cała masa różnych wariacji tego sosu. Na przykład dla uproszczenia można jako bazę wykorzystać majonez zamiast części oliwy i żółtek. Jednak trzeba przyznać, że nasz sos na tym nieco straci.

Można również rozważyć dodatek świeżych ziół, jak bazylia czy świeża pietruszka. Świetnie sprawdzi się również dodatek chili czy skórki z cytryny. Opcji jest całe mnóstwo, a wszystko zależy jedynie od efektu, jaki nas najbardziej interesuje.

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka (temp. pokojowa)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • W misce ubijamy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny.
  • Cały czas mieszając, dodajemy powoli oliwę z oliwek.
  • Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy czosnek.
  • Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...