Sos aioli - idealny do grilla, warzyw czy chleba. Bez problemu przygotujesz go w domu
Aromatyczny sos czosnkowy na bazie oliwy, czyli klasyczny aioli to wspaniały sos, który świetnie sprawdzi się do grilla, mięs, desek warzyw czy do sałatek. Jego wykonanie nie jest trudne, a smak niesamowity. Wystarczy chwila roboty, by móc rozkoszować się tym przepysznym sosem.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Do mięs, owoców morza czy pieczywa. Sos aioli zawsze będzie dobrym wyborem
Sos aioli to nie kolejny, zwykły sos czosnkowy. Jego nazwa wywodzi się z języka katalońskiego gdzie "ai" oznacza czosnek, a "oli" oliwę. W oryginalnej wersji sos ten rzeczywiście składał się wyłącznie z czosnku i oliwy. Jednak osiągnięcie gładkiego sosu z tych dwóch składników może być ciężkie, stąd więc dodatek żółtek, by "ustabilizować" nasz sosik.
Aioli ma intensywny czosnkowy smak, który idealnie pasuje do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się z owocami morza, mięsami z grilla, pieczonymi warzywami czy nawet jako dip do świeżego pieczywa.
Różne wariacje jednego sosu. Próbuj dodawać i zamieniać
Jego konsystencja może przypominać majonez, jednak jest on o wiele bardziej wyrazisty i cóż... czosnkowy. Co więcej, istnieje cała masa różnych wariacji tego sosu. Na przykład dla uproszczenia można jako bazę wykorzystać majonez zamiast części oliwy i żółtek. Jednak trzeba przyznać, że nasz sos na tym nieco straci.
Można również rozważyć dodatek świeżych ziół, jak bazylia czy świeża pietruszka. Świetnie sprawdzi się również dodatek chili czy skórki z cytryny. Opcji jest całe mnóstwo, a wszystko zależy jedynie od efektu, jaki nas najbardziej interesuje.
SKŁADNIKI
- 2 żółtka (temp. pokojowa)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- W misce ubijamy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny.
- Cały czas mieszając, dodajemy powoli oliwę z oliwek.
- Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy czosnek.
- Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą.