Słone ziemniaki po katalońsku z soslem aïoli
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Ziemniaki po katalońsku z sosem aïoli to pomysł na urozmaicenie obiadu. Świetnie sprawdzą się zarówno do dań mięsnych i rybnych, ale znakomicie pasują również na przykład do sadzonego jajka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg małych ziemniaków
- 400 g soli
- 1 główka czosnku
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaku wyszorować i ugotować w mundurkach w mocno osolonej wodzie.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć w moździerzu na jednolitą masę.
- Cienkim strumieniem dolewać do czosnku oliwę i ucierać sos, aż stanie się biały i gęsty.
- Ziemniaki podawać polane olejem.