Słone ziemniaki po katalońsku z soslem aïoli

2021-03-29
Słone ziemniaki po katalońsku z soslem aïoli
Autor: Shutterstock Słone ziemniaki po katalońsku z sosem aïoli mogą stanowić samodzielne danie.
łatwy
20 min
4

Ziemniaki po katalońsku z sosem aïoli to pomysł na urozmaicenie obiadu. Świetnie sprawdzą się zarówno do dań mięsnych i rybnych, ale znakomicie pasują również na przykład do sadzonego jajka.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg małych ziemniaków
  • 400 g soli
  • 1 główka czosnku
  • oliwa
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaku wyszorować i ugotować w mundurkach w mocno osolonej wodzie.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć w moździerzu na jednolitą masę.
  • Cienkim strumieniem dolewać do czosnku oliwę i ucierać sos, aż stanie się biały i gęsty.
  • Ziemniaki podawać polane olejem.