Idealnie zastępuje jogurt grecki. Tzatziki w tej odsłonie to wiosenny hit

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
W ostatnim czasie serek wiejski zyskał miano superfood. Nic dziwnego, ponieważ jest pyszny i zdrowy. Można przyrządzić z niego najróżniejsze potrawy, które zachwycają smakiem i aromatem. Jednym z takich przysmaków jest nowa wersja tradycyjnego greckiego sosu. Tzatziki z serka wiejskiego smakują wyśmienicie i pasują prawie do wszystkiego. Oto prosty i ekspresowy przepis na znakomity sos tzatziki przygotowany na bazie serka wiejskiego.
Z jakiego serka zrobić tzatziki?
Tzatziki to sos, na który przepis przywędrował do nas z Grecji. Według tradycyjnej greckiej receptury przyrządza się go na bazie jogurtu greckiego. W tym przepisie nie używa się tego składnika. Zamiast niego idealnie sprawdzi się serek wiejski. To wartościowy i wszechstronny produkt, który warto włączyć do swojej diety ze względu na jego liczne korzyści prozdrowotne. Jest dostępny w wielu sklepach bez względu na porę roku.
Serek wiejski jest bogaty w białko. To dobre źródło witamin z grupy B i witaminy A oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas i selen. Daje uczucie sytości i zawiera mało tłuszczu, więc jest dobrym produktem w czasie diety odchudzającej. Serek wiejski jest skarbnicą probiotyków, które wspierają zdrowie jelit i układ odpornościowy.
Jak zrobić tzatziki z serka wiejskiego?
Serek wiejski można podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest przepis na kremowy i aromatyczny sos, czyli tzatziki. Przyrządzony według tego przepisu ma kremową konsystencję, obłędny aromat i znakomity smak. Przepis na tzatziki z serkiem wiejskim nie jest trudny. Przygotowanie jest proste i szybkie, a na liście składników znalazło się tylko kilka produktów. Jednym z nich są ogórki szklarniowe, które już można kupić w sklepach i na bazarkach.
Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne tzatziki z serkiem wiejskim? Przepis jest nieskomplikowany i nie wymaga długich godzin w kuchni. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- 1. krok – starcie na tarce ogórków szklarniowych
- 2. krok – wymieszanie ogórków z korniszonami, czosnkiem i koperkiem
- 3. krok – połączenie warzyw z serkiem wiejskim i przyprawami
Jak podawać tzatziki z serka wiejskiego?
Grecki sos tzatziki przyrządzony z serka wiejskiego smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnych dań. To pomysł na znakomity dip do warzyw, grzanek czy chlebka pita. Można serwować do do potraw mięsnych, ryb i warzywa na ciepło. Doskonale komponuje się z jedzeniem przyrządzonym na grillu. Sprawdzi się też jako sos do sałatek czy jajek na twardo. Tzatziki z serkiem wiejskim najlepiej smakuje schłodzone. Miseczkę z sosem można udekorować świeżymi ziołami, a wierzch skropić oliwą z oliwek.
SKŁADNIKI
- 500 g serka wiejskiego
- 200 g ogórków szklarniowych
- 100 g korniszonów
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki szklarniowe obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę korniszony, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek.
- Do warzyw dodać serek wiejski. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Wymieszać.
- Sos wstawić do lodówki na 30 minut.
- Podawać jako dodatek do różnych potraw i dip do przekąsek.