Idealnie zastępuje jogurt grecki. Tzatziki w tej odsłonie to wiosenny hit

tzatziki z serkiem wiejskim
Autor: Shutterstock Weź serek wiejski i ogórki. W kilka minut zrobisz ten pyszny grecki sos.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

W ostatnim czasie serek wiejski zyskał miano superfood. Nic dziwnego, ponieważ jest pyszny i zdrowy. Można przyrządzić z niego najróżniejsze potrawy, które zachwycają smakiem i aromatem. Jednym z takich przysmaków jest nowa wersja tradycyjnego greckiego sosu. Tzatziki z serka wiejskiego smakują wyśmienicie i pasują prawie do wszystkiego. Oto prosty i ekspresowy przepis na znakomity sos tzatziki przygotowany na bazie serka wiejskiego.

Z jakiego serka zrobić tzatziki?

Tzatziki to sos, na który przepis przywędrował do nas z Grecji. Według tradycyjnej greckiej receptury przyrządza się go na bazie jogurtu greckiego. W tym przepisie nie używa się tego składnika. Zamiast niego idealnie sprawdzi się serek wiejski. To wartościowy i wszechstronny produkt, który warto włączyć do swojej diety ze względu na jego liczne korzyści prozdrowotne. Jest dostępny w wielu sklepach bez względu na porę roku.

Serek wiejski jest bogaty w białko. To dobre źródło witamin z grupy B i witaminy A oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, potas i selen. Daje uczucie sytości i zawiera mało tłuszczu, więc jest dobrym produktem w czasie diety odchudzającej. Serek wiejski jest skarbnicą probiotyków, które wspierają zdrowie jelit i układ odpornościowy.

Jak zrobić tzatziki z serka wiejskiego?

Serek wiejski można podawać na różne sposoby. Jednym z nich jest przepis na kremowy i aromatyczny sos, czyli tzatziki. Przyrządzony według tego przepisu ma kremową konsystencję, obłędny aromat i znakomity smak. Przepis na tzatziki z serkiem wiejskim nie jest trudny. Przygotowanie jest proste i szybkie, a na liście składników znalazło się tylko kilka produktów. Jednym z nich są ogórki szklarniowe, które już można kupić w sklepach i na bazarkach.

Jak więc zrobić pyszne i aromatyczne tzatziki z serkiem wiejskim? Przepis jest nieskomplikowany i nie wymaga długich godzin w kuchni. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

  • 1. krok – starcie na tarce ogórków szklarniowych
  • 2. krok – wymieszanie ogórków z korniszonami, czosnkiem i koperkiem
  • 3. krok – połączenie warzyw z serkiem wiejskim i przyprawami

Jak podawać tzatziki z serka wiejskiego?

Grecki sos tzatziki przyrządzony z serka wiejskiego smakuje wyśmienicie i świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu różnych dań. To pomysł na znakomity dip do warzyw, grzanek czy chlebka pita. Można serwować do do potraw mięsnych, ryb i warzywa na ciepło. Doskonale komponuje się z jedzeniem przyrządzonym na grillu. Sprawdzi się też jako sos do sałatek czy jajek na twardo. Tzatziki z serkiem wiejskim najlepiej smakuje schłodzone. Miseczkę z sosem można udekorować świeżymi ziołami, a wierzch skropić oliwą z oliwek.

SKŁADNIKI

  • 500 g serka wiejskiego
  • 200 g ogórków szklarniowych
  • 100 g korniszonów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki szklarniowe obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę korniszony, przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek.
  • Do warzyw dodać serek wiejski. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz papryką. Wymieszać.
  • Sos wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Podawać jako dodatek do różnych potraw i dip do przekąsek.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej