Wystarczy dodać kilka listków. Ten domowy majonez pasuje do sałatek, grilla i frytek

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy superfood. Właśnie teraz jest najlepszy czas na zbieranie tej aromatycznej rośliny, z której można wyczarować wyjątkowo pyszne dania i dodatki. Mało kto wie, że liście czosnku niedźwiedziego to znakomity składnik domowego majonezu. Dzięki nim sos zyskuje obłędny aromat i smak. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na majonez z czosnkiem niedźwiedzim.
Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
Czosnek niedźwiedzi to roślina z rodziny amarylkowatych, którą można spotkać w wilgotnych lasach liściastych w okolicy rzek i strumieni. Wyróżnia się intensywnym czosnkowym aromatem. Rośnie w Polsce, a sezon przypada na przełom kwietnia i maja. To właśnie w tym czasie, zanim zakwitnie, czosnek niedźwiedzi jest najlepszy. Warto wiedzieć, że jadalne są jedynie liście. Kwiaty są trujące i należy ich unikać. Zbieranie czosnku niedźwiedziego jest ściśle określone. Roślina objęta jest częściową ochroną i można zbierać ją tylko w niektórych miejscach i w ograniczonych ilościach.
Oprócz smaku i aromatu czosnek niedźwiedzi wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie krwi, a także wzmacnia odporność.
Majonez z czosnkiem niedźwiedzim – składniki
Do przygotowania pysznego i aromatycznego majonezu potrzebnych jest tylko kilka łatwo dostępnych składników. Bazę, czyli majonez, robi się z żółtka, oleju, musztardy i soku z cytryny. Składnikiem, który sprawia, że majonez przygotowany według tego przepisu jest tak dobry, są świeże liście czosnku niedźwiedziego. Wszystkie niezbędne produkty są do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym. Świeży czosnek niedźwiedzi jest dostępny na wiosnę na bazarkach i w marketach. Poza sezonem można wykorzystać suszony czosnek niedźwiedzi.
Jak zrobić majonez z czosnkiem niedźwiedzim?
Przepis na domowy majonez z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego jest nie tylko łatwy. Przygotowanie sosu zajmuje tylko kilka minut. Można więc zrobić go nawet w ostatniej chwili. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych pieczonych i z grilla. Podkręci smak różnych sałatek i doskonale komponuje się z daniami typu fast food. Wybornie smakuje z frytkami.
Jak więc zrobić znakomity majonez, za którego wyjątkowy smak odpowiada czosnek niedźwiedzi? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Domowy sos pobije każde podniebienie.
- 1. krok – zmiksowanie czosnku niedźwiedziego
- 2. krok – przygotowanie domowego majonezu
- 3. krok – połączenie majonezu z czosnkiem niedźwiedzim i doprawienie sosu
SKŁADNIKI
- 500 ml oleju
- garść listków czosnku niedźwiedziego
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek niedźwiedzi zmiksować na gładko.
- Żółtko wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
- Składniki miksować i delikatnie wlewać olej. Miksować do połączenia składników.
- Dodać zmiksowany czosnek niedźwiedzi i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać do połączenia.
- Podawać jako dodatek do rożnych potraw na ciepło, sałatek i przekąsek.