Wystarczy dodać kilka listków. Ten domowy majonez pasuje do sałatek, grilla i frytek

majonez z czosnkiem niedźwiedzim
Autor: Shutterstock Domowy majonez podkręć tymi zielonymi listkami. Ten pyszny sos odmieni niejedno danie.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Czosnek niedźwiedzi to prawdziwy superfood. Właśnie teraz jest najlepszy czas na zbieranie tej aromatycznej rośliny, z której można wyczarować wyjątkowo pyszne dania i dodatki. Mało kto wie, że liście czosnku niedźwiedziego to znakomity składnik domowego majonezu. Dzięki nim sos zyskuje obłędny aromat i smak. Poznajcie prosty i błyskawiczny przepis na majonez z czosnkiem niedźwiedzim.

Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?

Czosnek niedźwiedzi to roślina z rodziny amarylkowatych, którą można spotkać w wilgotnych lasach liściastych w okolicy rzek i strumieni. Wyróżnia się intensywnym czosnkowym aromatem. Rośnie w Polsce, a sezon przypada na przełom kwietnia i maja. To właśnie w tym czasie, zanim zakwitnie, czosnek niedźwiedzi jest najlepszy. Warto wiedzieć, że jadalne są jedynie liście. Kwiaty są trujące i należy ich unikać. Zbieranie czosnku niedźwiedziego jest ściśle określone. Roślina objęta jest częściową ochroną i można zbierać ją tylko w niektórych miejscach i w ograniczonych ilościach.

Oprócz smaku i aromatu czosnek niedźwiedzi wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie krwi, a także wzmacnia odporność.

Majonez z czosnkiem niedźwiedzim – składniki

Do przygotowania pysznego i aromatycznego majonezu potrzebnych jest tylko kilka łatwo dostępnych składników. Bazę, czyli majonez, robi się z żółtka, oleju, musztardy i soku z cytryny. Składnikiem, który sprawia, że majonez przygotowany według tego przepisu jest tak dobry, są świeże liście czosnku niedźwiedziego. Wszystkie niezbędne produkty są do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym. Świeży czosnek niedźwiedzi jest dostępny na wiosnę na bazarkach i w marketach. Poza sezonem można wykorzystać suszony czosnek niedźwiedzi.

Jak zrobić majonez z czosnkiem niedźwiedzim?

Przepis na domowy majonez z dodatkiem aromatycznego czosnku niedźwiedziego jest nie tylko łatwy. Przygotowanie sosu zajmuje tylko kilka minut. Można więc zrobić go nawet w ostatniej chwili. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych pieczonych i z grilla. Podkręci smak różnych sałatek i doskonale komponuje się z daniami typu fast food. Wybornie smakuje z frytkami.

Jak więc zrobić znakomity majonez, za którego wyjątkowy smak odpowiada czosnek niedźwiedzi? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Domowy sos pobije każde podniebienie.

  • 1. krok – zmiksowanie czosnku niedźwiedziego
  • 2. krok – przygotowanie domowego majonezu
  • 3. krok – połączenie majonezu z czosnkiem niedźwiedzim i doprawienie sosu

SKŁADNIKI

  • 500 ml oleju
  • garść listków czosnku niedźwiedziego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek niedźwiedzi zmiksować na gładko.
  • Żółtko wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
  • Składniki miksować i delikatnie wlewać olej. Miksować do połączenia składników.
  • Dodać zmiksowany czosnek niedźwiedzi i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać do połączenia.
  • Podawać jako dodatek do rożnych potraw na ciepło, sałatek i przekąsek.
Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma czosnek niedźwiedzi
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej