Złociste, chrupiące i pyszne. Wystarczy jeden składnik, by domowe frytki były, jak z restauracji
Dieta wegetariańska
Kiedy najdzie nas ochota na pyszne, chrupiące frytki wcale nie musimy od razu jechać do restauracji fast food. W prosty i szybki sposób przygotujemy je również w domu. Wystarczy dodać odrobinę popularnego produkty spożywczego, by za każdym razem wyszły nam idealne. Dzięki niemu na zewnątrz będą chrupiące, a w środku mięciutkie.
Jak zrobić domowe frytki?
Ciężko znaleźć osobę, która nie lubiłaby od czasu do czasu zjeść porcji frytek. Jeśli akurat nasza nas na nie ochota, wcale nie musimy lecieć do sklepu po mrożone czy do restauracji, by zakupić porcję. Bez problemu samodzielnie przygotujemy pyszne frytki, które mogą okazać się nawet lepsze od tych z popularnych fast foodów. Sekretem chrupkości ziemniaków jest ich odpowiednie przygotowanie przed smażeniem. Ziemniaki muszą być dość cienko pokrojone i dobrze namoczone w lodowatej wodzie z octem. Nasze frytki powinny się w niej moczyć przynajmniej przez pół godziny. Następnie, trzeba będzie je osuszyć i obtoczyć w skrobi kukurydzianej. Tak przygotowane ziemniaki, są sekretem pysznych i chrupiących fryteczek. Warto również pamiętać, że nie powinno się ich smażyć wszystkich na raz.
Jak smażyć poprawnie frytki?
Jeśli chcemy upewnić się, że nasze fryteczki będą odpowiednio chrupiące możemy zastosować metodę podwójnego smażenia. Polega ona na rozgrzaniu oleju do 150 stopni Celsjusza i zanurzeniu w nich na chwilę frytek, to by ugotowały się w środku. Następnie odkładamy je na talerz bądź deskę i czekamy, aż całkowicie wystygną. Następnie ponownie wkładamy je do oleju, tak by się zarumieniły. Frytki doprawiamy od razu po wyciągnięciu ze smażenia, tak by wybrane przyprawy bez problemu się do nich przyczepiły.
SKŁADNIKI
- 0,5 kilo ziemniaków
- 0,5 łyżki skrobi kukurydzianej.
- ocet
- lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra.
- Plastry pokrój w dość cienkie słupki.
- Włóż do miski i przemyj zimną wodą.
- Słupki włóż do miski wypełnionej zimną wodą z dodatkiem octu spirytusowego w proporcjach 1:10 i lodem.
- Ostaw na około 30 minut.
- Po namoczeniu przełóż na ręcznik papierowy i dokładnie osusz.
- Obtocz ziemniaki w cienkiej warstwie skrobi kukurydzianej.
- Smaż na dobrze rozgrzanym oleju partiami.
- Odciągnij nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego i posól frytki.