Frytki belgijskie: przepis na chrupiącą przekąskę o niezapomnianym smaku

Frytki belgijskie: przepis na chrupiącą przekąskę idealną na party w karnawale [WIDEO]
Autor: Shutterstock Frytki belgijskie zawdzięczają swój sekret podwójnemu smażeniu.  
łatwy
5 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Belgijskie frytki są grube, chrupią z zewnątrz, choć kryją mięciutkie wnętrze. Pierwsze zapiski o tym kulinarnym arcydziele powstały w XV wieku. Nasz przepis na belgijskie frytki pozwoli ci zaskoczyć znajomych pyszną i modną przekąską, która przy okazji jest prosta w  przygotowaniu i tania. Zobacz, jak zrobić frytki belgijskie.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki
  • woda
  • olej
  • sól i przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej, gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.
  • Rozgrzej mocno olej we frytkownicy (bądź w zwykłym garnku - ilość oleju uzależniona jest od ilości frytek, które chcesz zrobić, olej powinien całkowicie je zakrywać).
  • Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem. Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym oleju.
  • Zaczekaj, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka.
  • Odczekaj kilka chwil, aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne ziemniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące).
  • Teraz czas na drugi etap smażenia – włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż frytki do uzyskania złotego koloru.
  • Gotowe frytki przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem. Frytki należy posolić według własnego uznania - dodatkowo proponujemy posypać je przyprawami lub ziołami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Polecamy również:

Wołowina po burgundzku

Dip z łososia 

Koktajl z kurczakiem gotowanym

Sprawdź także:

Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować