Frytki belgijskie: przepis na chrupiącą przekąskę o niezapomnianym smaku
2022-03-11
łatwy
5 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Belgijskie frytki są grube, chrupią z zewnątrz, choć kryją mięciutkie wnętrze. Pierwsze zapiski o tym kulinarnym arcydziele powstały w XV wieku. Nasz przepis na belgijskie frytki pozwoli ci zaskoczyć znajomych pyszną i modną przekąską, która przy okazji jest prosta w przygotowaniu i tania. Zobacz, jak zrobić frytki belgijskie.
SKŁADNIKI
- ziemniaki
- woda
- olej
- sól i przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone ziemniaki wrzuć na kilka minut do świeżo zagotowanej, gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.
- Rozgrzej mocno olej we frytkownicy (bądź w zwykłym garnku - ilość oleju uzależniona jest od ilości frytek, które chcesz zrobić, olej powinien całkowicie je zakrywać).
- Wyjmij ziemniaki z wody i osusz je dokładnie papierowym ręcznikiem. Włóż ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurz w gorącym oleju.
- Zaczekaj, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmij sitko z ziemniakami z tłuszczu – w tym momencie zamknęły się pory w ziemniakach i dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do środka.
- Odczekaj kilka chwil, aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury (wcześniej włożyliśmy do niego chłodne ziemniaki i gdyby smażyć bez przerwy, frytki nie byłyby chrupiące).
- Teraz czas na drugi etap smażenia – włóż sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smaż frytki do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe frytki przełóż do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem. Frytki należy posolić według własnego uznania - dodatkowo proponujemy posypać je przyprawami lub ziołami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?