Tortille bezglutenowe. Prosty i szybki przepis z 3 składników

tortille bezglutenowe
Autor: Shutterstock Tortille bezglutenowe są łatwe, pyszne same i z dodatkami.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Chociaż w sklepach bez problemu można kupić bezglutenowe tortille, warto przygotować je w domu. Z tym łatwym przepisem jest to błyskawiczne. W niecałe półgodziny można zrobić pyszne i lekkie tortille, w których składzie na próżno szukać glutenu. Wystarczą tylko trzy składniki i szczypta soli. Zobaczcie, jak łatwo można zrobić domowe bezglutenowe tortille i sprawdźcie ten przepis.

Z czego zrobić tortille bezglutenowe?

Do przygotowania pysznych i zdrowych tortilli bez glutenu w domowych warunkach potrzebne są tylko trzy niedrogie składniki, szczypta soli i odrobina oleju. Wszystkie produkty nie zawierają glutenu, więc przekąska jest bezpieczna dla osób wzmagających się z celiakią i alergików.

Aby usmażyć cztery domowe tortille niezawierające glutenu, należy przygotować takie produkty jak:

Jak zrobić tortille bezglutenowe?

Przepis na pyszne tortille bez glutenu jest łatwy i szybki. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Do ich usmażenia warto użyć patelni teflonowej lub takiej, której powierzchnię pokrywa powłoka zabezpieczająca przed przywieraniem.

Bezglutenowe tortille robi się błyskawicznie. Przepis został podzielony na kilka łatwych i szybkich kroków:

  • 1. krok – wymieszanie płatków owsianych z mąką gryczaną i wodą, odstawienie na 20 minut
  • 2. krok – usmażenie bezglutenowych tortilli na patelni
  • 3. krok – podanie tortilli bez glutenu z ulubionymi dodatkami

Z czym podawać tortille bezglutenowe?

Domowe tortille bez glutenu sprawdzą się zawsze. Świetnie łączą się z różnymi dodatkami. Gotowe tortille można nafaszerować kawałkami aromatycznego kurczaka, serem oraz warzywami. Pysznie smakują z sosami jak guacamole czy dip czosnkowy. Bezglutenowe tortille mogą być także składnikiem innych potraw. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów, w których jednym ze składników są tortille.

SKŁADNIKI

  • 300 ml wody
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 15 g mąki gryczanej niepalonej
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać płatki owsiane, mąkę gryczaną i sól. Wlać wodę i zmiksować na gładką masę. Odstawić na około 20 minut.
  • Rozgrzaną patelnię wysmarować olejem. Za pomocą łyżki wazowej wlewać na nią porcje ciasta. Zaczynając od środka patelni, rozprowadzić ciasto po powierzchni patelni. Przykryć pokrywką, smażyć 1 minutę, a następnie przełożyć placek na drugą stronę. Smażyć niecałą minutę, lekko dociskając placek łopatką.
  • Usmażone tortille przekładać na talerz i przykryć wilgotną ściereczką.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami lub wykorzystać do przyrządzenia innych potraw.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej