Quesadillas z fasolą, czyli tortilla z pysznym nadzieniem. Łatwy przepis w meksykańskim stylu

quesadillas z fasolą
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Przepis na Quesadillas z fasolą to szybki sposób na posiłek w stylu Tex-Mex w mniej niż 20 minut. Danie prezentuje się pysznie i ciekawie, a wrażenia smakowe są super. Błyskawiczne przygotowanie, obłędne wrażenia smakowe i dostępność składników to nie jedyne zalety tej potrawy w meksykańskim stylu.

Jak zrobić quesadilla z tortilli?

Nie trzeba mieć żadnych nadprzyrodzonych umiejętności, aby zrobić sycący obiad z quesadilla w roli głównej. Na tortillę wykłada się wcześniej przyrządzony farsz i starty żółty ser. Jak zawinąć quesadilla? Wystarczy złożyć tortille z farszem na pół. Ułożone na blasze torille wstawia się do piekarnika i zapieka około 12 minut. W tym czasie ser się roztopi, a tortille staną się apetycznie rumiane.

Przepis na quesadillas z fasolą

  • To łatwy przepis na pyszny obiad w meksykańskim stylu.
  • Potrawę robi się szybko. Czas przygotowania wynosi około 10 minut. Pieczenie zajmuje 12 minut.
  • Lista składników jest krótka. Są na niej produkty łatwo dostępne i niedrogie.
  • Quesadillas piecze się w piekarniku, ale można też zrobić je na patelni. Jak zrobić tortille na patelni? Należy smażyć je pojedynczo na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu około 3 minut z każdej strony.
  • Tortille z fasolowym farszem świetnie smakują następnego dnia. Można odgrzać je w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej.
  • Z proporcji podanych w przepisie powstanie obiad dla czterech osób.
  • Do dania pasuje guacamole, sos czosnkowy i jogurtowy dip. Pysznym dodatkiem będzie też kolorowa sałata lub chrupiąca surówka typu coleslaw.

SKŁADNIKI

  • 8 pszennych tortilli
  • 400 g fasoli w sosie pomidorowym z chili
  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 150 g kukurydzy konserwowej
  • 150 g startego żółtego sera
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 limonka
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę, fasolę w sosie pomidorowym oraz odsączoną kukurydzę przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu około 3 minut, często mieszając.
  • Na połowę każdej tortilli nałożyć po kilka łyżek ciepłej fasoli z kukurydzą, zostawiając około 1,5 cm marginesu. Posypać startym żółtym serem i złożyć na pół, dociskając do brzegów. Złożone tortille ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać około 12 minut, aż ser się roztopi, a tortille zarumienią. W połowie pieczenia między tortillami ułożyć pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki i doprawić je pieprzem.
  • Podawać na gorąco z ćwiartkami limonki.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
więcej