Mąka gryczana: właściwości i zalety mąki z gryki
Mąka gryczana otrzymywana z ziaren gryki to źródło wielu cennych składników odżywczych. Ze względu na brak glutenu jest szczególnie polecana osobom z celiakią.
Spis treści
Właściwości mąki gryczanej
Mąka gryczana ma szarobrązowy kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak. Jej zaletą jest niski indeks glikemiczny, co jest bardzo ważne dla cukrzyków, osób na diecie odchudzającej i na diecie bezglutenowej. Zawiera dużo białka, błonnika i składników mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku oraz żelaza. Z tego powodu jest polecana dla wegetarian, rekonwalescentów osłabionych przebytymi chorobami, osób z miażdżycą i otyłością.
Zastosowanie mąki gryczanej
Mąka gryczana, zrobiona ze wstępnie oczyszczonych nasion gryki, jest często dodawana do pieczywa. Jej dodatek powoduje, że pieczywo takie jest dłużej świeże i ma większą wartość odżywczą. Mąkę gryczaną wykorzystuje się też do wyrobu makaronów, naleśników i popularnych w kuchni rosyjskiej blinów. Często używana jest też w kuchni hinduskiej.