Tortille zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami - smaczny obiad za niewielkie pieniądze
2022-04-27
łatwy
35 min
6
Tortille zapiekane z mięsem mielonym i pieczarkami to łatwe do przygotowania smakowite danie za niewielkie pieniądze. Gotowe placki tortilli znakomicie się nadają do jego przygotowania. Ja, by danie było zdrowsze, używam tortilli pełnoziarnistych i mięsa drobiowego.
SKŁADNIKI
- 6 placków tortilli
- 400 g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
- 400 g pieczarek
- 1 nieduża czerwona papryka
- 200 g tartej mozzarelli
- 1 średnia cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych, bez skórki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki cukru
- kwaśna śmietana oraz posiekana natka pietruszki/kolendra do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odparować na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Cebulę pokroić i zeszklić na oleju, dodać mięso i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć aż mięso nie będzie już surowe - mieszając.
- Dodać do mięsa podsmażone pieczarki, przyprawić do smaku.
- Tak przygotowany farsz rozłożyć na plackach tortilli i zwinąć je w rulony albo złożyć jak naleśniki.
- Nadziane tortille układać w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
- Pomidory z puszki przesmażyć na maśle, dodać przecier, odrobinę cukru. Zmiksować na gładki sos.
- Zalać nim tortille, posypać z wierzchu startą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 20 minut, do zrumienienia sera.
- Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl