Roladki z wędzonym łososiem. Prosta i bardzo smaczna przekąska
2023-01-16
łatwy
25 min
4
Roladki z wędzonym łososiem sprawdzają się na imprezach domowych i przyjęciach w restauracjach, ładnie wyglądają i są bardzo smaczne. Wypróbuj nasz przepis.
SKŁADNIKI
- 300 g serka śmietankowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- duża szczypta czarnego pieprzu
- 4 duże tortille pszenne
- 350 g wędzonego łososia
- koperek i rukola do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mieszamy serek z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu.
- Masę równomiernie rozsmarowujemy na tortillach.
- Na wierzchu rozkładamy pokrojonego w cienkie plastry wędzonego łososia.
- Placki mocno rolujemy, a ich końce odcinamy.
- Każdy placek owijamy szczelnie w folię spożywczą, mocno ściskając brzegi.
- Przechowujemy w lodówce, aż przyjdzie pora podania.
- Przed ułożeniem na talerzu, kroimy rolady po przekątnej na nieduże kawałki, które ozdabiamy koperkiem i rukolą.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Przepis pochodzi z restauracji 2 Światy. To świetna inspiracja do tworzenia własnych kompozycji smakowych. Takich roladek można zrobić na imprezę kilka rodzajów, aby każdy znalazł swoją ulubiona przekąskę. Stałym elementem jest tutaj tortilla i serek. Tortilla otula pyszne wnętrze , a serek spaja całość. Reszta to kwestia gustu, zamiast wędzonego koperku i łososia można użyć:
- tuńczyka i kukurydzy
- szynki dojrzewającej i rukoli
- szynki gotowanej i żółtego sera
- łososia i sałaty
- tuńczyka i suszonych pomidorów
- ulubionej pasty warzywnej