Zupa z tortillą: przepis na meksykańską Sopa Azteca

Zupa z tortillą: przepis na meksykańską Sopa Azteca
Autor: Shutterstock Fantastyczna, sycąca i pyszna zupa z tortillą
łatwy
30 min
4

Zupa z tortillą to danie sycące, aromatyczne, ale przede wszystkim po prostu pyszne. Na dodatek bardzo łatwe do przygotowania i niezbyt drogie. A także zdrowe. Czego więc chcieć więcej?

SKŁADNIKI

  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki (w sezonie 800 g dojrzałych świeżych pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki płatków papryki chipotle
  • 1,5 l rosołu z kurczaka
  • 400 g rozdrobnionego mięsa kurczaka z rosołu
  • sól i pieprz
  • 4 tortille pokrojone w paski o szerokości 0,5-1 cm (lepsze będą kukurydziane, ale mogą być też tortille pszenne)
  • olej
  • 1 awokado
  • sok z 1 limonki
  • ser o ostrym smaku
  • kwaśna śmietana
  • świeża kolendra (opcjonalnie, tylko dla tych, którzy prawidłowo odbierają jej smak)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - tylko do zeszklenia.
  • Zalać cebulę bulionem warzywnym lub rosołem, w którym gotował się kurczak.
  • Zagotować, dodać pomidory i zblendować.
  • Dosypać przyprawy i chwilę pogotować.
  • Kurczaka pokroić na drobne kawałki.
  • Tortille pokroić w paski i podsmażyć na rumiano na oleju.
  • Kawałki kurczaka ułożyć w miseczkach, zalać zupą, posypać paskami tortilli. Dodać pokrojone w kostkę awokado skropione sokiem z limonki, kleks kwaśnej śmietany i kolendrę. Podawać natychmiast.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej