Zupa z tortillą: przepis na meksykańską Sopa Azteca
2022-04-28
łatwy
30 min
4
Zupa z tortillą to danie sycące, aromatyczne, ale przede wszystkim po prostu pyszne. Na dodatek bardzo łatwe do przygotowania i niezbyt drogie. A także zdrowe. Czego więc chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki (w sezonie 800 g dojrzałych świeżych pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę)
- 2 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1,5 łyżeczki płatków papryki chipotle
- 1,5 l rosołu z kurczaka
- 400 g rozdrobnionego mięsa kurczaka z rosołu
- sól i pieprz
- 4 tortille pokrojone w paski o szerokości 0,5-1 cm (lepsze będą kukurydziane, ale mogą być też tortille pszenne)
- olej
- 1 awokado
- sok z 1 limonki
- ser o ostrym smaku
- kwaśna śmietana
- świeża kolendra (opcjonalnie, tylko dla tych, którzy prawidłowo odbierają jej smak)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oliwie przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek - tylko do zeszklenia.
- Zalać cebulę bulionem warzywnym lub rosołem, w którym gotował się kurczak.
- Zagotować, dodać pomidory i zblendować.
- Dosypać przyprawy i chwilę pogotować.
- Kurczaka pokroić na drobne kawałki.
- Tortille pokroić w paski i podsmażyć na rumiano na oleju.
- Kawałki kurczaka ułożyć w miseczkach, zalać zupą, posypać paskami tortilli. Dodać pokrojone w kostkę awokado skropione sokiem z limonki, kleks kwaśnej śmietany i kolendrę. Podawać natychmiast.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?