Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
tortilla z kurczakiem
Autor: Shutterstock Tortilla z kurczakiem i warzywami to pyszny posiłek w południe lub wieczorem
łatwy
45 min
4

Grillowana tortilla z kurczakiem  i warzywami to świetna przekąska na imprezy przy grillu czy domówkę. Jeśli nie masz grilla, możesz przyrządzić tortillę na patelni z własnoręcznie zrobionym plackiem. Podajemy przepis! 

SKŁADNIKI

  • Ciasto na tortillę: 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 0,75 szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Nadzienie: 150 g ugotowanej piersi z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • Mieszanka sałat z rukolą
  • 1 mała czerwona cebula
  •  
  • Sos:
  •  
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Z obu rodzajów mąki z dodatkiem wody zagnieć elastyczne ciasto.

    Podziel ciasto na 6 porcji i z każdej z nich rozwałkuj bardzo cienki placek.

    Tortille smaż na patelni jak naleśniki, jednak bez dodatku tłuszczu i po zdjęciu z patelni nakrywaj bawełnianą ściereczką, żeby nie stwardniały.

    W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem.

    Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, a  pomidory, cebulę i ogórka pokrój w plastry.

    Na środku każdej tortilli ułóż kilka pasków kurczaka, plastry pomidorów i ogórka, cebulę i sałatę. Całość polej sosem i zwiń w rulon, a następnie grilluj przez 3 minuty. Podawaj na ciepło.

Dorota Kalita-Typa