Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami
Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywami to świetna przekąska na imprezy przy grillu czy domówkę. Jeśli nie masz grilla, możesz przyrządzić tortillę na patelni z własnoręcznie zrobionym plackiem. Podajemy przepis!
SKŁADNIKI
- Ciasto na tortillę: 0,5 szklanki skrobi kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 0,75 szklanki wody
- Szczypta soli
- Nadzienie: 150 g ugotowanej piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- Mieszanka sałat z rukolą
- 1 mała czerwona cebula
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Z obu rodzajów mąki z dodatkiem wody zagnieć elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na 6 porcji i z każdej z nich rozwałkuj bardzo cienki placek.
Tortille smaż na patelni jak naleśniki, jednak bez dodatku tłuszczu i po zdjęciu z patelni nakrywaj bawełnianą ściereczką, żeby nie stwardniały.
W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Całość dopraw solą i czarnym pieprzem.
Ugotowaną pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, a pomidory, cebulę i ogórka pokrój w plastry.
Na środku każdej tortilli ułóż kilka pasków kurczaka, plastry pomidorów i ogórka, cebulę i sałatę. Całość polej sosem i zwiń w rulon, a następnie grilluj przez 3 minuty. Podawaj na ciepło.