Konfitura z winogron - sprawdzony przepis
2021-09-22
średni
30 min
4
Winogrona nie są drogimi i trudno dostępnymi owocami egzotycznymi. Nawet w Polsce zdarzają się lata, kiedy dają obfite plony. Pamiętajmy, że z winogron można wyczarować wspaniałe przetwory na zimę. Świetnie smakują i pięknie się prezentują. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z winogron.
Wypróbuj inne winogronowe przepisy
Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron
Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]
Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO
Winogrona w miodzie - oryginalny przepis
Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis
Przepiórki duszone z winogronami: przepis
Greckie gołąbki w liściach winogron
SKŁADNIKI
- 1 kg winogron
- 1 kg cukru
- 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
- kieliszek spirytusu
- kawałek strączka wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z owoców usunąć pestki. Winogrona działkowe wystarczy po prostu przetrzeć przez sitko. W ten sposób można pozbyć się nie tylko pestek, ale także twardych skórek.
- Winogrona przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na około dwie godziny.
- Dodać szklankę wody i smażyć na średnim ogniu 30 minut.
- Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty.
- W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
- Na koniec dodać kwasek cytrynowy i wanilię. Smażyć jeszcze 5 minut.
- Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia.
- Zimną konfiturę przełożyć do słoików, zalać każdy łyżeczką spirytusu i szczelnie zamknąć.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?