Konfitura z winogron - sprawdzony przepis

2021-09-22
Konfitura z winogron - sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Konfiturę można przygotować zarówno z ciemnych, jak i jasnych winogron
średni
30 min
4

Winogrona nie są drogimi i trudno dostępnymi owocami egzotycznymi. Nawet w Polsce zdarzają się lata, kiedy dają obfite plony. Pamiętajmy, że z winogron można wyczarować wspaniałe przetwory na zimę. Świetnie smakują i pięknie się prezentują. Sprawdź, jak zrobić konfiturę z winogron.

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

Dżem z winogron, jabłek i orzechów - sprawdzony przepis

Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Greckie gołąbki w liściach winogron

SKŁADNIKI

  • 1 kg winogron
  • 1 kg cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kieliszek spirytusu
  • kawałek strączka wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z owoców usunąć pestki. Winogrona działkowe wystarczy po prostu przetrzeć przez sitko. W ten sposób można pozbyć się nie tylko pestek, ale także twardych skórek.
  • Winogrona przełożyć do garnka, zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na około dwie godziny.
  • Dodać szklankę wody i smażyć na średnim ogniu 30 minut.
  • Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty.
  • W czasie smażenia mieszać i zbierać pianę.
  • Na koniec dodać kwasek cytrynowy i wanilię. Smażyć jeszcze 5 minut. 
  • Zdjąć z ognia i odstawić do następnego dnia.
  • Zimną konfiturę przełożyć do słoików, zalać każdy łyżeczką spirytusu i szczelnie zamknąć.
Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?