Nalewka korzenna z czarnej porzeczki - przepis na aromatyczny trunek

Nalewka korznna z czarnej porzeczki: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka korzenna z czarnej porzeczki.
łatwy
30 min
4

Aromat czarnej porzeczki świetnie komponuje się z intensywnym bukietem przypraw korzennych. Dodatek wanilii, cynamonu i goździków nadaje trunkowi nieco orientalny charakter. Podajemy sprawdzony przepis na korzenną nalewkę z czarnej porzeczki.

Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Polecamy także:

Nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z czerwonych porzeczek

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą goździkową

Listówka - nalewka z czarnej porzeczki

Nalewka z porzeczek czerwonych, czarnych i białych

SKŁADNIKI

  • 4–5 szklanek czarnej porzeczki
  • 4 szklanki spirytusu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 laskę wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 szklankę wody
  •  
  • Przygotuj także:
  • szklany słój lub gąsiorek
  • bibułę do filtrowania
  • butelki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier rozpuść w gorącej wodzie, roztwór wystudź i zalej nim porzeczki.
  • Odstaw słój w ciemne miejsce na 2 dni, a następnie odcedź sok.
  • Sok zmieszaj ze spirytusem i znów odstaw w ciemne miejsce na miesiąc.
  • Co kilka dni potrząsaj słojem, aby wymieszać trunek.
  • Po tym czasie dodaj wanilię, cynamon i goździki.
  • Odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltruj i przelej do butelek.