Ciasteczka z rabarbarem i skórką pomarańczy: półkruche trójkąciki na wiosnę
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Delikatne trójkąciki z drożdżowego ciasta nabierają wyrazistości nadziane rabarbarem i skórką pomarańczową. Spróbuj tej kombinacji w sezonie na rabarbar!
Polecamy inne desery z rabarbarem:
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Kompot z rabarbarem i goździkami
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Rabarbar nie tylko na słodko:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki + mąka do podsypania
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła (100 g)
- 10 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania)
- dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru (1/2 kg), 2 łyżki cukru, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 20 min.
- Dodajemy pokrojone masło i resztę składników, wyrabiamy ciasto - w razie konieczności podsypujemy mąką.
- Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.
- Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, mieszamy ze skórką i dwoma łyżkami cukru.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy kwadraty o bokach 8/8 cm, na środku kładziemy po łyżeczce owoców i zlepiamy, aby wyszły trójkąty, brzegi możemy ozdobić za pomocą widelca.
- Smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy 30-35 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.