Ciasteczka z rabarbarem i skórką pomarańczy: półkruche trójkąciki na wiosnę

2020-05-12
Trójkąciki z rabarbarem i skórką pomarańczy
Autor: Shutterstock Ciastka z rabarbarem świetnie sprawdzą się jako wiosenny deser
łatwy
80 min
4

Delikatne trójkąciki z drożdżowego ciasta nabierają wyrazistości nadziane rabarbarem i skórką pomarańczową. Spróbuj tej  kombinacji w sezonie na rabarbar!

Polecamy inne desery z rabarbarem:

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Kompot z rabarbarem i goździkami

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Rabarbar nie tylko na słodko:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kaczka pieczona z rabarbarem

Składniki

4 szklanki mąki + mąka do podsypania

0,5 szklanki cukru

0,5 kostki masła (100 g)

10 g drożdży świeżych

1 szklanka mleka

1 całe jajko

2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania)

dodatkowo: 3 łodygi rabarbaru (1/2 kg), 2 łyżki cukru, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Drożdże kruszymy do miski i zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 20 min.

Dodajemy pokrojone masło i resztę składników, wyrabiamy ciasto - w razie konieczności podsypujemy mąką.

Wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.

Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, mieszamy ze skórką i dwoma łyżkami cukru.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm, wycinamy kwadraty o bokach 8/8 cm, na środku kładziemy po łyżeczce owoców i zlepiamy, aby wyszły trójkąty, brzegi możemy ozdobić za pomocą widelca.

Smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy 30-35 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.