Chałwa bez sezamu. Wystarczą 2 składniki i niezawodny blender
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Chociaż tradycyjną chałwę wytwarza się z sezamu, dzięki temu prostemu przepisowi szybko przekonacie się, że ten składnik można zastąpić innymi ziarnami. Przepis na pyszną domową chałwę ze słonecznika i miodu jest bardzo łatwy. Jak więc zrobić chałwę bez sezamu? Poznajcie sprawdzony przepis.
Chałwa bez sezamu – składniki
Lista składników, które są potrzebne do przygotowania domowej chałwy, jest bardzo krótka. Znajdują się na niej dwa łatwo dostępne produkty. Co więc należy kupić, aby zrobić w domu pyszną chałwę bez sezamu?
- ziarna słonecznika – niedrogie i pełne witamin oraz mikroelementów
- płynny miód – idealny dodatek, który świetnie łączy się z pastą słonecznikową i nadaje słodyczy
Jak zrobić chałwę bez sezamu?
Przepis na pyszną domową chałwę, w której składzie nie ma ani grama sezamu, jest bardzo łatwy. Pierwszym krokiem jest uprażenie ziaren słonecznika. Należy to zrobić na suchej i mocno rozgrzanej patelni. Nie dodaje się żadnego tłuszczu. Od czasu do czasu należy przemieszać ziarna, aby się nie przypaliły. Kiedy słonecznik ostygnie, należy go zmielić. Najlepszy do tego jest blender kielichowy o dużej mocy i ostrych ostrzach. Powstałą pastę miesza się z płynnym miodem. Masę przekłada się do niedużej formy, którą warto wyłożyć folią spożywczą. Tak przygotowaną chałwę wstawia się do lodówki najlepiej na całą noc.
Czym wzbogacić chałwę bez sezamu?
Domową chałwę bez sezamu można wzbogacić innymi składnikami, które podkręcą jej smak. Zmielone ziarna słonecznika z miodem można wymieszać z posiekanymi pistacjami, rodzynkami lub migdałami. Sprawdzi się też ekstrakt waniliowy, który doda przyjemnego aromatu i smaku.
Z czym jeść chałwę bez sezamu?
Pyszna chałwa bez sezamu to pomysł na zdrową przekąskę lub deser. Świetnie smakuje sama pokrojona w małe kostki. Pysznie łączy się z kawą. Jednak domowa słonecznikowa chałwa może być też dodatkiem do innych smakołyków. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów, jak wykorzystać chałwę bez sezamu.
- Likier chałwowy: przepis na chałwówkę
- Sos z chałwy - przepis na słodki dodatek do mięs i deserów
- Ciasteczka z chałwą - 10 minut pracy, dużo przyjemności
- Pyszne muffinki z orzechami i chałwą - prosty przepis
- Znakomite ciasto z jabłkami i chałwą
- Ciasto Alibaba. Czekoladowe, z dodatkiem chałwy - rozkosz dla podniebienia
SKŁADNIKI
- 300 g łuskanych ziaren słonecznika
- 120 g płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Od czasu do czasu zamieszać.
- Prażonego słonecznika przesypać do miski i odstawić do ostygnięcia.
- Ziarna słonecznika dokładnie zmielić w blenderze.
- Wlać płynny miód i dokładnie mieszać, aż składniki połączą się w jedną masę.
- Masę przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą i docisnąć za pomocą łyżki. Formę wstawić do lodówki na całą noc.
- Podawać na deser, jako przekąskę lub dodatek do innych słodkości.