Znakomite ciasto z jabłkami i chałwą

Znakomite ciasto z jabłkami i chałwą
Autor: Shutterstock Ciasto z jabłkami i chałwą jest przepyszne.
łatwy
40 min
4

Przepyszne ciasto z jabłkami i chałwą, które będzie smakowało każdemu. Połączenie delikatnie kwaskowego smaku jabłek ze słodyczą chałwy daje naprawdę niesamowity efekt. Ciasto jest kruche, a jednocześnie wilgotne i miękkie. W sam raz do wieczornej herbatki.

SKŁADNIKI

  • 7 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon
  •  
  • Polewa:
  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 150 g chałwy waniliowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka zmiksuj ze szklanką cukru i margaryną. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 2 białek. Wymieszaj.
  • Oddzielnie ubij na sztywną pianę 5 białek ze szklanką cukru. Pianę wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  • Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce, odciśnij sok i dodaj cynamon.
  • Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki wyłóż warstwami: połowę ciasta, pianę z wiórkami, starte jabłka i kolejną warstwę ciasta.
  • Wstaw do nagrzanego do 180 st.C Piekarnika na 45 min.
  • Przygotuj polewę: margarynę, mleko i cukier rozpuszczamy, dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie wymieszaj. Jednolitą masą posmaruj wierzch ciasta.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej