Pyszne muffinki z orzechami i chałwą - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Muffinki z orzechami i chałwą to doskonały pomysł na deser w chłodne dni. Wybornie smakują z herbatą, kawą lub gorącą czekoladą. Można je ze sobą zabrać w plener i dodać sobie energii podczas spaceru. Delikatna orzechowa kruszonka dodaje im szyku i dobrze komponuje się ze smakiem nadzienia z chałwy.
Pomysły na desery! TUTTAJ >>>
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Czekoladowe pomysły! TUTAJ >>>
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 85 g masła,
- 100 g cukru,
- 130 g śmietany 18%,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody
- Nadzienie:
- 150 g chałwy
- Kruszonka orzechowa:
- 60 g masła,
- 120 g orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 25 g brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj kruszonkę orzechową - posiekaj drobno orzechy włoskie.
- W małym rondelku roztop mało. Gotuj je kilka minut na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć orzechowo i zmieni kolor na brązowy. Zdejmij rondelek z ognia, odstaw aby masło lekko przestygło.
- Do lekko przestudzonego masła dodaj orzechy i cynamon, wymieszaj. Zawartość rondela podziel na 2 równe części. Do jednej części dodaj cukier, obie części odstaw.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
- Chałwę podziel na 12 równych kostek.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieść masło i cukier. Utrzyj mikserem do powstania jasnej i puszystej masy Dodawaj po jednym jajku i ucieraj 30 sekund po każdym dodaniu.
- Następnie dodaj suche składniki oraz śmietanę i krótko miksuj, tylko do połączenia składników.
- Połowę ciasta rozłóż do 12 papilotek. Posyp równomiernie kruszonką orzechową bez cukru, dołóż po kawałeczku chałwy.
- Przykryj resztą ciasta. Wierzch ciasta posyp kruszonką orzechową z cukrem.
- Babeczki piecz około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.