Pyszne muffinki z orzechami i chałwą - prosty przepis

2021-03-29
Pyszne muffinki z orzechami i chałwą - prosty przepis
Autor: Shutterstock Muffinki z orzechową kruszonką, nadziewane kawałkami chałwy, to  doskonały dodatek do popołudniowej  herbaty
łatwy
35 min
4

Muffinki z orzechami i chałwą to doskonały pomysł na deser w chłodne dni. Wybornie smakują z herbatą, kawą lub gorącą czekoladą. Można je ze sobą zabrać w plener i dodać sobie energii podczas spaceru. Delikatna orzechowa kruszonka dodaje im szyku i dobrze komponuje się ze smakiem nadzienia z chałwy.

Pomysły na desery! TUTTAJ >>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Czekoladowe pomysły! TUTAJ >>>

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 85 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 130 g śmietany 18%,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody
  • Nadzienie:
  • 150 g chałwy
  • Kruszonka orzechowa:
  • 60 g masła,
  • 120 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 25 g brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj kruszonkę orzechową - posiekaj drobno orzechy włoskie.
  • W małym rondelku roztop mało. Gotuj je kilka minut na średnim ogniu, aż zacznie pachnieć orzechowo i zmieni kolor na brązowy. Zdejmij rondelek z ognia, odstaw aby masło lekko przestygło.
  • Do lekko przestudzonego masła dodaj orzechy i cynamon, wymieszaj. Zawartość rondela podziel na 2 równe części. Do jednej części dodaj cukier, obie części odstaw.
  • Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
  • Chałwę podziel na 12 równych kostek.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. W misce umieść masło i cukier. Utrzyj mikserem do powstania jasnej i puszystej masy Dodawaj po jednym jajku i ucieraj 30 sekund po każdym dodaniu.
  • Następnie dodaj suche składniki oraz śmietanę i krótko miksuj, tylko do połączenia składników.
  • Połowę ciasta rozłóż do 12 papilotek. Posyp równomiernie kruszonką orzechową bez cukru, dołóż po kawałeczku chałwy.
  • Przykryj resztą ciasta. Wierzch ciasta posyp kruszonką orzechową z cukrem.
  • Babeczki piecz około 20-25 minut w temperaturze 160 stopni.