Ciasto Alibaba. Czekoladowe, z dodatkiem chałwy - rozkosz dla podniebienia

Ciasto Alibaba. Czekoladowe, z dodatkiem chałwy - rozkosz dla podniebienia
Autor: Shutterstock Ciasto Alibaba uświetni każdą domową uroczystość
łatwy
60 min
6

Ciasto Alibaba jest rozkosznie sezamowe. Dodatek uprażonego sezamu do ciasta oraz krem chałwowy sprawiają, że ciasto ma oryginalny orzechowo- sezamowy smak.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiaste)
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • Polewa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sezam uprażyć na suchej patelni ciągle mieszając, na jasno-brązowy kolor. Wystudzić i miksować przez kilka sekund, do rozdrobnienia, ale nie zbicia (sezam to roślina oleista, więc mocno rozdrobniony zbije się i oblepi noże miksera).
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać partiami cukier, cały czas miksując do jego rozpuszczenia.
  • Kolejno dodać żółtka, wmieszać je ręcznie, za pomocą szpatułki.
  • Delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu rozdrobniony sezam, olej i ocet.
  • Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175ºC przez 30 - 35 minut - do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt pokroić na blaty.
  • Odlać 1/2 szklanki mleka i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną. Resztą zagotować z cukrem. Do gorącego mleka wlać mieszaniną z mąką, ciągle mieszając ponownie zagotować.
  • Gdy budyń zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać rozbełtane żółtka - bardzo dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie folią spożywczą, by nie zrobił się kożuch i odstawić do wystudzenia.
  • Masło zmiksować na puszysty biały krem, a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i rozkruszonej chałwy, miksować do dokładnego połączenia.
  • Masą posmarować oba blaty i boki tortu. Odstawić do lodówki do stężenia, a następnie wierzch polać polewą. Można też udekorować go pokruszonymi i podprażonymi orzechami, które doskonale uzupełniają smak tego ciasta.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej