Do jesiennej kawy robię te pączki. Idealnie puszyste i lekkie

Do jesiennej kawy, robię te pączki. Idealnie puszyste i lekkie
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Zdrowsza alternatywa dla zwykłych pączków, a przy okazji w jesiennym wydaniu? Te pieczone pączki z cydrem jabłkowym to słodkości, które rozkochają w sobie każdego. Są proste do przygotowania, pięknie pachną i wyglądają obłędnie. Nie da się nie skusić na jednego.

Idealne pączki na jesień. Ten deser to lekki smak klasyki

Pączki w jesiennym stylu? To idealny pomysł na słodką przekąskę dla całej rodziny. Pączki cydrem jabłkowym pieczone w piekarniku to idealny kompromis pomiędzy lekkim deserem a klasycznymi pączkami. To naprawdę wspaniały pomysł na coś słodkiego do kawy czy herbaty.

Cydr nada naszym pączkom idealnie owocowy aromat i naturalną słodycz. Przy okazji ciasto będzie miałko subtelny, ale lekko kwaskowaty posmak, co świetnie będzie kontrastowało ze słodkim lukrem. Według przepisu powinniśmy chwilę podgrzać i odparować część cydru - dzięki temu będzie miał on bardziej intensywny, jabłkowy smak.

Pieczenie w piekarniku to idealny sposób, by uniknąć obciążania naszych smakołyków tłuszczem. Dzięki tej metodzie wychodzą one lżejsze i bardziej puszyste. Jeśli chcemy możemy je nieco porównać do drożdżowych bułeczek, ale w formie pączków. 

Jeśli chcemy możemy również nadziewać nasze pączki. Świetnie sprawdzą się prażone jabłka czy konfitury i musy jabłkowe. Nie ma również problemu, by dodać krem cynamonowy czy śliwkowe powidła

SKŁADNIKI

  • 250 ml cydru jabłkowego
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Na lukier jabłkowy:
  • 150 g cukru pudru
  • 2–3 łyżki cydru jabłkowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Cydr podgrzewamy i redukujemy trochę, by miał intensywniejszy smak.
  • W 100 ml letniego cydru mieszamy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże.
  • Odstawiamy na ok. 15 minut,
  • W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i cynamon.
  • Dodajemy jajko, żółtko, masło, zaczyn i resztę cydru.
  • Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
  • Miskę przykrywamy i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
  • Ciasto dzielimy na 12 części.
  • Formujemy kulki i układamy na blaszce do pieczenia.
  • Przykrywamy i odstawiamy na około 35 minut.
  • Pieczemy około 18 minut w 180 stopniach.
  • W niewielkiej misce mieszamy cukier puder z cydrem, aż powstanie gęsty likier.
  • Zanurzamy jeszcze ciepłe pączki w lukrze.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej