Do jesiennej kawy robię te pączki. Idealnie puszyste i lekkie

Dieta wegetariańska
Zdrowsza alternatywa dla zwykłych pączków, a przy okazji w jesiennym wydaniu? Te pieczone pączki z cydrem jabłkowym to słodkości, które rozkochają w sobie każdego. Są proste do przygotowania, pięknie pachną i wyglądają obłędnie. Nie da się nie skusić na jednego.
Idealne pączki na jesień. Ten deser to lekki smak klasyki
Pączki w jesiennym stylu? To idealny pomysł na słodką przekąskę dla całej rodziny. Pączki cydrem jabłkowym pieczone w piekarniku to idealny kompromis pomiędzy lekkim deserem a klasycznymi pączkami. To naprawdę wspaniały pomysł na coś słodkiego do kawy czy herbaty.
Cydr nada naszym pączkom idealnie owocowy aromat i naturalną słodycz. Przy okazji ciasto będzie miałko subtelny, ale lekko kwaskowaty posmak, co świetnie będzie kontrastowało ze słodkim lukrem. Według przepisu powinniśmy chwilę podgrzać i odparować część cydru - dzięki temu będzie miał on bardziej intensywny, jabłkowy smak.
Pieczenie w piekarniku to idealny sposób, by uniknąć obciążania naszych smakołyków tłuszczem. Dzięki tej metodzie wychodzą one lżejsze i bardziej puszyste. Jeśli chcemy możemy je nieco porównać do drożdżowych bułeczek, ale w formie pączków.
Jeśli chcemy możemy również nadziewać nasze pączki. Świetnie sprawdzą się prażone jabłka czy konfitury i musy jabłkowe. Nie ma również problemu, by dodać krem cynamonowy czy śliwkowe powidła.
SKŁADNIKI
- 250 ml cydru jabłkowego
- 400 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Na lukier jabłkowy:
- 150 g cukru pudru
- 2–3 łyżki cydru jabłkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Cydr podgrzewamy i redukujemy trochę, by miał intensywniejszy smak.
- W 100 ml letniego cydru mieszamy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i drożdże.
- Odstawiamy na ok. 15 minut,
- W misce mieszamy mąkę, cukier, sól i cynamon.
- Dodajemy jajko, żółtko, masło, zaczyn i resztę cydru.
- Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
- Miskę przykrywamy i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
- Ciasto dzielimy na 12 części.
- Formujemy kulki i układamy na blaszce do pieczenia.
- Przykrywamy i odstawiamy na około 35 minut.
- Pieczemy około 18 minut w 180 stopniach.
- W niewielkiej misce mieszamy cukier puder z cydrem, aż powstanie gęsty likier.
- Zanurzamy jeszcze ciepłe pączki w lukrze.