Ten bochenek przygotuj nie tylko od święta. Szybko, prosto i smacznie

Dieta wegetariańska
Prosty, pyszny i pełen smaku. Ten chlebek żurawinowo-pomarańczowy idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Wystarczy kilka składników, by móc się nim rozkoszować i to nie tylko od święta. Przygotuj go dzień wcześniej, by otrzymać najlepsze rezultaty.
Żurawina nie tylko na święta. Idealnie sprawdzi się na każdy dzień
Aromatyczny chlebek z żurawiną i pomarańczą to idealny pomysł nie tylko na święta. Smakuje obłędnie, a wygląda jeszcze lepiej. Wystarczy chwila wolnego czasu, by go przygotować, a to naprawdę jest tego warte. Nie czekaj więc do świąt, by wypróbować ten przepis.
W szczególności polecamy go osobom, które lubią słodkie śniadania. Jeśli chcemy możemy np. wykorzystać nasz bochenek do przygotowania ciekawego tosta francuskiego, który będzie miał w sobie całą masę najróżniejszych smaków i aromatów - to może być prawdziwy hit.
Jeśli chcemy możemy oblać nasz bochenek również domowym lukrem, który przygotujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Wówczas nasz chlebek będzie świetnie pasował również na podwieczorek. Jedz go o każdej porze dnia, do kawy, herbaty czy ot, tak.
Przepis naprawdę warto wypróbować, ponieważ każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Nie znajdziemy to nic skomplikowanego. Wystarczy kilka chwil i prostych składników. Większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Sięgnij więc po ten przepis nie tylko od święta.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 1,5 szklanki żurawiny
- 100 g orzechów
- 50 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy mąką.
- W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Dodajemy skórkę pomarańczową, żurawinę i posiekane orzechy.
- Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na gładką masę.
- Dodajemy sok pomarańczowy.
- Dodajemy mieszankę mąki i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
- Przelewamy do formy.
- Pieczemy przez około godzinę.