Ten bochenek przygotuj nie tylko od święta. Szybko, prosto i smacznie

Ten bochenek przygotuj nie tylko od święta. Szybko, prosto i smacznie
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Prosty, pyszny i pełen smaku. Ten chlebek żurawinowo-pomarańczowy idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Wystarczy kilka składników, by móc się nim rozkoszować i to nie tylko od święta. Przygotuj go dzień wcześniej, by otrzymać najlepsze rezultaty.

Żurawina nie tylko na święta. Idealnie sprawdzi się na każdy dzień

Aromatyczny chlebek z żurawiną i pomarańczą to idealny pomysł nie tylko na święta. Smakuje obłędnie, a wygląda jeszcze lepiej. Wystarczy chwila wolnego czasu, by go przygotować, a to naprawdę jest tego warte. Nie czekaj więc do świąt, by wypróbować ten przepis.

W szczególności polecamy go osobom, które lubią słodkie śniadania. Jeśli chcemy możemy np. wykorzystać nasz bochenek do przygotowania ciekawego tosta francuskiego, który będzie miał w sobie całą masę najróżniejszych smaków i aromatów - to może być prawdziwy hit.

Jeśli chcemy możemy oblać nasz bochenek również domowym lukrem, który przygotujemy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Wówczas nasz chlebek będzie świetnie pasował również na podwieczorek. Jedz go o każdej porze dnia, do kawy, herbaty czy ot, tak.

Przepis naprawdę warto wypróbować, ponieważ każdy sobie poradzi z jego przygotowaniem. Nie znajdziemy to nic skomplikowanego. Wystarczy kilka chwil i prostych składników. Większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Sięgnij więc po ten przepis nie tylko od święta.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1,5 szklanki żurawiny
  • 100 g orzechów
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy mąką.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  • Dodajemy skórkę pomarańczową, żurawinę i posiekane orzechy.
  • Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na gładką masę.
  • Dodajemy sok pomarańczowy.
  • Dodajemy mieszankę mąki i mieszamy, aż masa będzie jednolita.
  • Przelewamy do formy.
  • Pieczemy przez około godzinę.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej