Za te przysmaki zapłacisz więcej niż za jagodzianki. Na szczęście możesz zrobić je w domu

Dieta wegetariańska
Sezon na jagodzianki w pełni. Wiele osób nie mogło się doczekać, by znów rozpłynąć się w tych przepysznych wypiekach. W ostatnim czasie trendować zaczęły jednak całkiem inne wypieki, których cena bije na głowę nawet najdroższe jagodzianki. Dziś przedstawiamy poziomianki.
Za jagodziankę, jak za złoto. Są jednak jeszcze droższe wypieki
Cena za jagodzianki potrafi zwalać z nóg. Na tę chwilę na przykład rekordowy rachunek za jagodzianki wyniósł... 1323 złote. Klient pewnej lokalnej cukierni we Wrocławiu zamówił 40 porcji tych drożdżówek - jak informuje portalspozywczy.pl. Cena za jeden wypiek wynosi wiec 33 zł.
Okazuje się jednak, że nie są to najdroższe wypieki, na jakie można trafić. Ostatnio popularność w sieci zaczęły zdobywać poziomianki, których cena w niektórych lokalach może wynosić nawet... 60 złotych od wypieku. Skąd ta cena? Jak można się dowiedzieć jest to wynikiem tego, że poziomki są znacznie mniej dostępne niż jagody czy borówki.
Nie przepłacaj, przygotuj w domu. Przepis na poziomianki
Jeśli jednak mamy dostęp do tych owoców i nie chcemy płacić jak za zboże, żeby spróbować słodkiego wypieku, bez problemu możemy samodzielnie przygotować go w domu. Wystarczy trochę wolnego czasu i podstawowe umiejętności kulinarne.
Dzięki temu otrzymamy przepyszną, mięciutką bułeczkę wypełnioną po brzegi pysznymi owocami. I wcale nie będziemy musieli urabiać się przy nich po łokcie. Wystarczy kilka prostych kroków, by móc się nimi zajadać.
SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 80 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko (białko zostawiamy do posmarowania)
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250–300 g świeżych poziomek
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki mleka i 1 łyżkę mąki.
- Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kwadrans.
- W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, resztę mleka, jajka, żółtko i rozczyn.
- Wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dolewamy masło.
- Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Chwilę przed końcem wyrastania mieszamy poziomki z cukrem i bułką tartą.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, a następnie wycinamy prostokąty.
- Na każdym z nich układamy poziomki, a następnie dokładnie zlepiamy boki, by stworzyć bułeczki.
- Nasze poziomianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Składniki do kruszonki zagniatamy palcami.
- Smarujemy pozostałym białkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy na ok. 25 minut.
- Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.