Ciasto inspirowane uwielbianymi przez Amerykanów ciasteczkami. Prosto i bez piekarnika

Dieta wegetariańska
Przepyszne ciasto inspirowane popularnymi w Stanach Zjednoczonych ciasteczkami. Karmelowo-kokosowa warstwa do pary z czekoladową polewą tworzą niesamowicie piękne ciasto, które smakuje obłędnie. Ciasto Samoa będzie hitem każdego spotkania.
Proste ciasto, które pokochają wszyscy. Wygląda i smakuje obłędnie
Ciasto Samoa jest inspirowane jednymi z najpopularniejszych ciastek w Stanach Zjednoczonych o nazwie "Girl Scouts Samoa", które sprzedawane są przez tamtejsze harcerki. Jest to idealne połączenie kokos, karmelu i czekolady. Ciasto to jest proste do przygotowania, a smakuje wyśmienicie.
Co najlepsze w tym cieście, nie trzeba go piec. Spód z herbatników, który przygotujemy w kilka chwil idealnie łączy się ze słodyczą karmelu. Nie pomijajmy prażenia kokosa. To właśnie dzięki temu nasze ciasto nabiera niesamowitego aromatu i smakuje wyśmienicie.
To ciasto to prawdziwa bomba smaku, którą przygotujemy w kilka chwil, choć niestety czas chłodzenia znacznie wydłuża czas kiedy będziemy mogli się rozkoszować tym ciastem. Sprawdzi się ono idealnie na imprezy czy spotkania, a smakuje niesamowicie.
Choć ciasto może wyglądać na skomplikowane, tak naprawdę przygotowujemy je z kilku składników, a mimo to robi ogromne wrażenie. Jeśli więc mamy ochotę na słodki i ciekawy deser, to ciasto jest warte wypróbowania.
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 200 g herbatników
- 80 g roztopionego masła
- Na warstwę karmelowo‑kokosową:
- 200 g wiórków kokosowych
- 300 g cukierków typu krówka
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- szczypta soli
- Na polewę:
- 150 g gorzkiej
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki blendujemy na drobny piasek.
- Mieszamy z roztopionym masłem.
- Ugniatamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wrzucamy do lodówki na ok. 30 minut.
- Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż będą złociste.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- W rondelku podgrzewamy krówki, śmietankę i sól.
- Kiedy powstanie gładka masa dodajemy do niej kokosa.
- Gorącą masę wylewamy na schłodzony spód.
- Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy ją z masłem.
- Polewamy nią ciasto.
- Całość wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.