Ciasto inspirowane uwielbianymi przez Amerykanów ciasteczkami. Prosto i bez piekarnika

Ciasto inspirowane uwielbianymi przez Amerykanów ciasteczkami. Prosto i bez piekarnika
Autor: Shutterstock.com Ciasto inspirowane uwielbianymi przez Amerykanów ciasteczkami. Prosto i bez piekarnika
łatwy
25 min
12

Dieta wegetariańska

Przepyszne ciasto inspirowane popularnymi w Stanach Zjednoczonych ciasteczkami. Karmelowo-kokosowa warstwa do pary z czekoladową polewą tworzą niesamowicie piękne ciasto, które smakuje obłędnie. Ciasto Samoa będzie hitem każdego spotkania.

Proste ciasto, które pokochają wszyscy. Wygląda i smakuje obłędnie

Ciasto Samoa jest inspirowane jednymi z najpopularniejszych ciastek w Stanach Zjednoczonych o nazwie "Girl Scouts Samoa", które sprzedawane są przez tamtejsze harcerki. Jest to idealne połączenie kokos, karmelu i czekolady. Ciasto to jest proste do przygotowania, a smakuje wyśmienicie.

Co najlepsze w tym cieście, nie trzeba go piec. Spód z herbatników, który przygotujemy w kilka chwil idealnie łączy się ze słodyczą karmelu. Nie pomijajmy prażenia kokosa. To właśnie dzięki temu nasze ciasto nabiera niesamowitego aromatu i smakuje wyśmienicie.

To ciasto to prawdziwa bomba smaku, którą przygotujemy w kilka chwil, choć niestety czas chłodzenia znacznie wydłuża czas kiedy będziemy mogli się rozkoszować tym ciastem. Sprawdzi się ono idealnie na imprezy czy spotkania, a smakuje niesamowicie.

Choć ciasto może wyglądać na skomplikowane, tak naprawdę przygotowujemy je z kilku składników, a mimo to robi ogromne wrażenie. Jeśli więc mamy ochotę na słodki i ciekawy deser, to ciasto jest warte wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 200 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
  • Na warstwę karmelowo‑kokosową:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 300 g cukierków typu krówka
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • szczypta soli
  • Na polewę:
  • 150 g gorzkiej
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki blendujemy na drobny piasek.
  • Mieszamy z roztopionym masłem.
  • Ugniatamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wrzucamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż będą złociste.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • W rondelku podgrzewamy krówki, śmietankę i sól.
  • Kiedy powstanie gładka masa dodajemy do niej kokosa.
  • Gorącą masę wylewamy na schłodzony spód.
  • Czekoladę rozpuszczamy i mieszamy ją z masłem.
  • Polewamy nią ciasto.
  • Całość wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej