Ciasto na maślance podkręcam tą aromatyczną przyprawą. Ten słodki wypiek robię bez wysiłku
Dieta wegetariańska
Ciasto na maślance to pyszny domowy wypiek, który oczaruje każdego. Wystarczy dodać do niego aromatyczną korzenną przyprawę, aby zyskało obłędny smak. Cynamon, bo to właśnie o nim mowa, sprawia, że ciasto smakuje obłędnie. Robi się je błyskawicznie bez wysiłku. Jak więc je upiec? Zobaczcie, jak zrobić pyszne ciasto cynamonowe na maślance.
Ciasto cynamonowe na maślance – z jakich składników je zrobić?
Pełne smaku i aromatu ciasto cynamonowe z łatwością można upiec w domu. Do jego przygotowanie potrzebne są proste i niedrogie produkty, które są w sklepach przez cały rok.
Za wyjątkowość tego domowego słodkiego wypieku odpowiada aromatyczna korzenna przyprawa, czyli cynamon. Warto wiedzieć, że ma nie tylko bogaty smak, ale i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Cynamon ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Obniża poziom cukru we krwi i zawiera antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. Wspiera układ sercowo-naczyniowy i trawienny.
Co jest potrzebne, aby upiec domowe ciasto cynamonowe na maślance? Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej osiem produktów.
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, cynamon, proszek do pieczenia
- składniki mokre – maślanka, olej, jajka
Jak zrobić ciasto cynamonowe na maślance?
Przepis na wyborne ciasto na maślance z dodatkiem cynamonu jest bardzo łatwy. Jego zaletą jest też błyskawiczny czas przygotowania. Ciasto robi się w 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Składniki wystarczy wymieszać. Nawet mikser nie jest potrzebny. Nie trzeba czekać, aż wyrośnie, ponieważ do ciasta nie dodaje się drożdży. To świetny przepis na domowe ciasto dla leniwych i zapracowanych.
Jak więc zrobić wyśmienite ciasto cynamonowe na maślance? Z tym przepisem jest to dziecinnie proste i nie wymaga skomplikowanych czynności.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie maślanki z pozostałymi składnikami mokrymi
- 3. krok – połączenie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta do formy
- 5. krok – upieczenie ciasta cynamonowego na maślance w piekarniku
Jak długo piec ciasto cynamonowe?
Niezwykle aromatyczne i przepyszne ciasto na maślance z dodatkiem cynamonu to doskonały domowy wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C, a następnie wstawić do niego formę. Ciasto cynamonowe piecze się przez 50 minut, aż patyczek w nie włożony będzie suchy. Jeżeli ciasto będzie wilgotne, trzeba dopiekać je jeszcze kilka minut. Po ostygnięciu warto oprószyć je cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną, cukier i cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz 2 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
- Do drugiej miski przelać maślankę i olej. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
- Składniki mokre przelać do suchych i dokładnie wymieszać, aż się połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać pozostałym cynamonem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać oprószone cukrem pudrem na deser na różne okazje.