Szarlotka z mascarpone bez pieczenia - obłędny przepis z 4 składników

Szarlotka bez pieczenia
Autor: Shutteratock Szarlotka bez pieczenia? to możliwe i bardzo proste.
łatwy
25 min
12

Uwielbiasz szarlotki, ale pieczenie ciast to nie jest twoje ulubione zajęcie, zwłaszcza latem. Mamy dla ciebie świetny patent - pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone, które przygotujesz na herbatnikach. Proste przygotowanie i obłędny smak, to jest to co lubimy!

SKŁADNIKI

  • 2 duże paczki herbatników
  • 6 dużych jabłek
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • (opcjonalnie) polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • Jeśli jabłka są bardzo soczyste odcisnąć je delikatnie lub odsączyć na sitku z nadmiaru płynu.
  • Ser mascarpone zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru, aby lekko go napowietrzyć, po czym dodać do niego jabłka i wymieszać.
  • Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową i układać warstwami herbatniki, aż do wyczerpania składników, ostatnia warstwę powinny stanowić herbatniki.
  • Wierch oprószyć cukrem pudrem, można również udekorować ciasto polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?

Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej