Szarlotka z mascarpone bez pieczenia - obłędny przepis z 4 składników
2022-06-21
łatwy
25 min
12
Uwielbiasz szarlotki, ale pieczenie ciast to nie jest twoje ulubione zajęcie, zwłaszcza latem. Mamy dla ciebie świetny patent - pyszne ciasto z jabłkami i mascarpone, które przygotujesz na herbatnikach. Proste przygotowanie i obłędny smak, to jest to co lubimy!
SKŁADNIKI
- 2 duże paczki herbatników
- 6 dużych jabłek
- 2 opakowania serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- (opcjonalnie) polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.
- Jeśli jabłka są bardzo soczyste odcisnąć je delikatnie lub odsączyć na sitku z nadmiaru płynu.
- Ser mascarpone zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru, aby lekko go napowietrzyć, po czym dodać do niego jabłka i wymieszać.
- Prostokątną blaszkę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową i układać warstwami herbatniki, aż do wyczerpania składników, ostatnia warstwę powinny stanowić herbatniki.
- Wierch oprószyć cukrem pudrem, można również udekorować ciasto polewą czekoladową. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?