Różowe ciasto lemoniadowe to idealny sposób na orzeźwienie. Prosty przepis - wielki efekt

Dieta wegetariańska
Lemoniady, kto ich nie kocha? To jedne z najpopularniejszych napojów, w szczególności kiedy za oknem gorąco. Nie każdy jednak wie, że możemy przygotować również przepyszne różowe ciasto lemoniadowe. I nie powinno to nikomu sprawić problemu.
Ciasto z różowej lemoniady. Ciekawy sposób na letni deser
Ciasto lemoniadowe nie tylko wspaniale wygląda, ale również świetnie smakuje. To idealne połączenie orzeźwiającego, cytrusowego smaku, lekkiej słodyczy i puszystej struktury. Samo w sobie ciasto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych gdzie różowa lemoniada jest popularnym napojem, szczególnie latem.
Różową lemoniadę bez problemu kupimy w Polsce zarówno w większych supermarketach, jak i online. Jeśli jednak nie możemy jej nigdzie dostać w prosty sposób przygotujemy ją również w domu. Możemy do tego użyć tego lub tego przepisu.
Jest to pięknie i pyszne ciasto. Jeśli jednak bardzo zależy nam na tym, by wyszło uroczo różowe, niezbędne może okazać sie dodanie różowego barwnika do masy. Oprócz tego ciasto wychodzi wilgotne, miękki i długo zachowuje swoją świeżość.
Co ciekawe, zamiast lemoniady możemy również użyć soku z cytryny i syropu malinowego, a zamiast barwnika spożywczego sprawdzi się sok z buraka czy koncentrat z hibiskusa. To ciekawe ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów, a każdy z nich będzie dobry.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 0,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki różowej lemoniady
- skórka z 1 cytryny
- Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2–3 łyżki różowej lemoniady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Stopniowo dodajmy jajka, cały czas miksując.
- Dodajemy skórę z cytryny, maślankę i różową lemoniadę.
- Stopniowo dodajemy suche składniki.
- Całość przekładamy do formy.
- Pieczemy około 45 minut.
- Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przygotowujemy lukier.
- Cukier puder mieszamy z lemoniadą.
- Polewamy ciasto lukrem.