Różowe ciasto lemoniadowe to idealny sposób na orzeźwienie. Prosty przepis - wielki efekt

Różowe ciasto lemoniadowe to idealny sposób na orzeźwienie. Prosty przepis - wielki efekt
Autor: Shutterstock.com Różowe ciasto lemoniadowe to idealny sposób na orzeźwienie. Prosty przepis - wielki efekt
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Lemoniady, kto ich nie kocha? To jedne z najpopularniejszych napojów, w szczególności kiedy za oknem gorąco. Nie każdy jednak wie, że możemy przygotować również przepyszne różowe ciasto lemoniadowe. I nie powinno to nikomu sprawić problemu.

Ciasto z różowej lemoniady. Ciekawy sposób na letni deser

Ciasto lemoniadowe nie tylko wspaniale wygląda, ale również świetnie smakuje. To idealne połączenie orzeźwiającego, cytrusowego smaku, lekkiej słodyczy i puszystej struktury. Samo w sobie ciasto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych gdzie różowa lemoniada jest popularnym napojem, szczególnie latem.

Różową lemoniadę bez problemu kupimy w Polsce zarówno w większych supermarketach, jak i online. Jeśli jednak nie możemy jej nigdzie dostać w prosty sposób przygotujemy ją również w domu. Możemy do tego użyć tego lub tego przepisu.

Jest to pięknie i pyszne ciasto. Jeśli jednak bardzo zależy nam na tym, by wyszło uroczo różowe, niezbędne może okazać sie dodanie różowego barwnika do masy. Oprócz tego ciasto wychodzi wilgotne, miękki i długo zachowuje swoją świeżość.

Co ciekawe, zamiast lemoniady możemy również użyć soku z cytryny i syropu malinowego, a zamiast barwnika spożywczego sprawdzi się sok z buraka czy koncentrat z hibiskusa. To ciekawe ciasto można przygotować na wiele różnych sposobów, a każdy z nich będzie dobry.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki różowej lemoniady
  • skórka z 1 cytryny
  • Na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2–3 łyżki różowej lemoniady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
  • W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajmy jajka, cały czas miksując.
  • Dodajemy skórę z cytryny, maślankę i różową lemoniadę.
  • Stopniowo dodajemy suche składniki.
  • Całość przekładamy do formy.
  • Pieczemy około 45 minut.
  • Kiedy ciasto całkowicie wystygnie przygotowujemy lukier.
  • Cukier puder mieszamy z lemoniadą.
  • Polewamy ciasto lukrem.
Ciasto z malinami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej