Lemoniada truskawkowa: jak przygotować lemoniadę z truskawek, cytryn i limonek?

2021-03-29
M. K.
Lemoniada truskawkowa: jak przygotowac lemoniadę z truskawek, cytryn i limonek?
Autor: thinkstockphotos.com Pyszna lemoniada z sezonowych owoców.
łatwy
20 min
4

Lemoniada truskawkowa jest najlepsza, kiedy przygotuje się ją z dojrzałych owoców.  Aby móc delektować się jej smakiem w upalne dni, polecamy przyrządzić ją wieczorem i przez całą noc trzymać w lodówce. Sprawdź, jak zrobić lemoniadę truskawkową.

Lemoniada jagodowa z wanilią i miętą

Lemoniada ananasowa

Lemoniada wiśniowa

Lemoniada cytrusowa

Lemoniada borówkowa z syropem blue curacao

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada ogórkowa z rozmarynem i miodem gryczanym

SKŁADNIKI

  • 2 litry wody
  • 1 kg truskawek
  • 3 cytryny
  • 3 limonki
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków mięty
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki myjemy, zasypujemy cukrem i rozgniatamy za pomocą widelca (kilka zostawiamy do dekoracji). Odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie przelewamy całość przez gazę.
  • Do dzbanka wkładamy umyte i pokrojone w plasterki cytryny i limonki, dodajemy listki bazylii i mięty, a następnie zalewamy wodą i sokiem. Mieszamy.
  • Wstawiamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z lodem i świeżymi truskawkami.
M. K.