Lemoniada truskawkowa: jak przygotować lemoniadę z truskawek, cytryn i limonek?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Lemoniada truskawkowa jest najlepsza, kiedy przygotuje się ją z dojrzałych owoców. Aby móc delektować się jej smakiem w upalne dni, polecamy przyrządzić ją wieczorem i przez całą noc trzymać w lodówce. Sprawdź, jak zrobić lemoniadę truskawkową.
Lemoniada jagodowa z wanilią i miętą
Lemoniada ananasowa
Lemoniada wiśniowa
Lemoniada cytrusowa
Lemoniada borówkowa z syropem blue curacao
Lemoniada arbuzowa
Lemoniada ogórkowa z rozmarynem i miodem gryczanym
SKŁADNIKI
- 2 litry wody
- 1 kg truskawek
- 3 cytryny
- 3 limonki
- kilka listków bazylii
- kilka listków mięty
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki myjemy, zasypujemy cukrem i rozgniatamy za pomocą widelca (kilka zostawiamy do dekoracji). Odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Po tym czasie przelewamy całość przez gazę.
- Do dzbanka wkładamy umyte i pokrojone w plasterki cytryny i limonki, dodajemy listki bazylii i mięty, a następnie zalewamy wodą i sokiem. Mieszamy.
- Wstawiamy na noc do lodówki.
- Podajemy z lodem i świeżymi truskawkami.