Ten stary przepis z Kresów wciąż zachwyca. Ciasto z jabłkami, twarogiem i ziemniakami

Dieta wegetariańska
Kremowość twarogu, słodycz jabłek i delikatność ziemniaków. To wszystko połączone w niesamowicie ciekawy i smaczny wypiek, który zachwyca. Ciasto z jabłkami serem i ziemniakami jest wilgotne i miękkie, a smakuje obłędnie. Tego przepisu warto spróbować.
Deser z dawnych czasów. To prawdziwa tradycja
Ten ciekawy i nieco zapomniany wypiek to idealne połączenie pomysłowości kuchni wiejskiej z prostotą, która nadaje naszemu ciastu niesamowity wymiar. Ten placek znany również jako sernik ziemniaczany z jabłkami pochodzi z obszarów Podlasia, Lubelszczyzny i dawnych Kresów Wschodnich.
Ziemniaki, twaróg i jabłka to produkty, które często można było znaleźć w gospodarstwach i to właśnie z ich połączenia powstał ten niecodzienny deser. Nie wychodzi on za słodki, a fajnie balansuje różne smaki tworząc jeden ciekawy deser.
Ziemniaki do deseru? Mają ważną funkcję
Choć ziemniaki mogą się wydawać dziwnym dodatkiem do słodkiego wypieku, to jednak mają one bardzo ważną rolę. Działają one jako naturalny zagęszczacz i spulchniacz. Co więcej, utrzymują one wilgoć, dzięki czemu nasze ciasto nie wysycha.
Tego ciasta z całą pewnością warto spróbować. Prostota i pomysłowe wykorzystanie składników sprawia, że jest ono ciekawym daniem, które przeniesie nas w czasy naszych babć. Bez miksera, skomplikowanych składników czy specjalnych umiejętności. Z tym deserem poradzi sobie każdy.
SKŁADNIKI
- Na masę:
- 500 g twarogu półtłustego (zmielonego)
- 300 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
- 3 duże jabłka
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- skórka z 1 cytryny
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- bułka tarta do posypania formy
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Ziemniaki dokładnie tłuczemy.
- Mieszamy ziemniaki ze zmielonym twarogiem.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę.
- Dodajemy masło i mieszamy z serm i ziemniakami.
- Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i szczyptę soli.
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy je do masy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
- Masę przelewamy do formy i pieczemy około 55 minut.
- Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.