Aksamitne ziemniaki zapiekane w beszamelu - przepis na bezmięsne danie za grosze!

Aksamitne ziemniaki zapiekane w beszamelu - przepis na bezmięsne danie za grosze!
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekane pod sosem beszamelowym są nie tylko pyszne, ale też mają doskonałą, aksamitną teksturę.
łatwy
35 min
4

Dieta wegetariańska

Ziemniaki zapiekane w beszamelu to danie, które podbije wasze podniebienia. Potrzebujecie do niego tylko smacznej odmiany ziemniaków, sosu beszamelowego i piekarnika. Dla osób na diecie bezmięsnej może stanowić samodzielny, sycący posiłek, inni mogą je przygotować jako  dodatek do dań mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • masło do wysmarowania formy
  • sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • do dekoracji ulubiona zielenina: koperek, natka lub szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować lekko i po wystudzeniu pokroić na kawałki podobnej wielkości.
  • Z podanych składników przygotować sos beszamelowy - z masła i mąki przygotować zasmażkę (uważając, by nie zrumienić masła), dodać do niej mleko - cały czas mieszając. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim ziemniaki i polać je sosem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do  180ºC przez 20-30 minut - do zrumienienia powierzchni zapiekanki. Podawać posypane zieleniną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej