Aksamitne ziemniaki zapiekane w beszamelu - przepis na bezmięsne danie za grosze!
2021-09-23
łatwy
35 min
4
Dieta wegetariańska
Ziemniaki zapiekane w beszamelu to danie, które podbije wasze podniebienia. Potrzebujecie do niego tylko smacznej odmiany ziemniaków, sosu beszamelowego i piekarnika. Dla osób na diecie bezmięsnej może stanowić samodzielny, sycący posiłek, inni mogą je przygotować jako dodatek do dań mięsnych.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- masło do wysmarowania formy
- sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki zimnego mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji ulubiona zielenina: koperek, natka lub szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować lekko i po wystudzeniu pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- Z podanych składników przygotować sos beszamelowy - z masła i mąki przygotować zasmażkę (uważając, by nie zrumienić masła), dodać do niej mleko - cały czas mieszając. Gotować chwilę, aż sos zgęstnieje, doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim ziemniaki i polać je sosem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 20-30 minut - do zrumienienia powierzchni zapiekanki. Podawać posypane zieleniną.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?