Jak przechowywać miód?
Miód to jeden z ważniejszych produktów w naszym odżywianiu. Jest pomocny przy wielu schorzeniach. Pamiętajmy jednak, że tylko odpowiednie przechowywanie miodu zachowa jego lecznicze właściwości.
Przechowywanie miodu pszczelego nie jest trudne, wystarczy, że będziemy pamiętali o kilku podstawowych zasadach, a na pewno nie straci on swoich właściwości. Okres gwarancji miodu to nawet 3 lata. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu będzie nadal tej samej jakości, co w momencie jego kupowania.
Jak przechowywać miód?
miód należy trzymać w szklanych pojemnikach, które nie przepuszczają światła;
pamiętajmy, aby miód przechowywać w temperaturze od 8 do 12 °C;
aby nie spowodować granulacji miodu nie powinniśmy trzymać go w lodówce;
miodu nie należy trzymać również na słońcu, ponieważ promienie słoneczne powodują rozkład substancji biologicznie czynnych;
co ważne, aby miód nie stracił swoich właściwości leczniczych nie powinniśmy go dodawać do wrzątku (jeśli chcemy dodać go np. do herbaty czy mleka poczekajmy, aż napój trochę przestygnie) ani też podgrzewać;
nie przechowujmy miodu w miejscu, gdzie trzymamy produkty o silnym zapachu (np. przyprawy), ponieważ miód bardzo szybko je wchłania;
pamiętajmy, że gdy w słoiku miód rozdzieli się na dwie warstwy (na górze w postaci syropu a na dole skrystalizowany) to znak, że miód jest niedojrzały i nie nadaje się do dalszego przechowywania;
pamiętajmy, że miód bardzo łatwo wchłania wodę lub parę wodną z powietrza, dlatego trzeba go przechowywać w szczelnym pojemniku;
pamiętajmy, że jeśli miód ulegnie krystalizacji (z płynnego przejdzie w stan stały) nadal jest dobry do spożycia, krystalizacja miodu jest naturalnym procesem, nie zmienia jego właściwości ani jakości.