Sos z chałwy - przepis na słodki dodatek do mięs i deserów

jak-zrobic-sos-z-chalwy-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sos chałwowy to oryginalny dodatek do potraw mięsnych.
łatwy
20 min
4

Słodki sos z chałwy to przepyszny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i deserów. Doskonale pasuje do pieczonej piersi z indyka lub kurczaka. Można go serwować na co dzień i od święta. Sprawdź, jak go przygotować.

SKŁADNIKI

  • większa kostka chałwy waniliowej (ok 250 g)
  • szklanka śmietanki (powyżej 30 proc.)
  • pół szklanki tłustego mleka (powyżej 3 proc.)
  • otarta skórka z cytryny lub limonki
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz
  • sól
  • garść uprażonych orzechów piniowych lub pistacji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać śmietanę i mleko. Zamieszać i zagotować.
  • Następnie dodać pokrojoną drobno chałwę i otartą skórkę cytrynową, a także pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszać i podgrzać na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (chałwa musi się dokładnie rozpuścić).
  • Gdy sos będzie niemal gotowy, to należy zdjąć go z ognia i dodać do niego posiekaną kolendrę.
  • Przed podaniem posypać uprażonymi orzechami piniowymi lub pistacjami.
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej