Sos z chałwy - przepis na słodki dodatek do mięs i deserów
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Słodki sos z chałwy to przepyszny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i deserów. Doskonale pasuje do pieczonej piersi z indyka lub kurczaka. Można go serwować na co dzień i od święta. Sprawdź, jak go przygotować.
SKŁADNIKI
- większa kostka chałwy waniliowej (ok 250 g)
- szklanka śmietanki (powyżej 30 proc.)
- pół szklanki tłustego mleka (powyżej 3 proc.)
- otarta skórka z cytryny lub limonki
- garść świeżej kolendry
- pieprz
- sól
- garść uprażonych orzechów piniowych lub pistacji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać śmietanę i mleko. Zamieszać i zagotować.
- Następnie dodać pokrojoną drobno chałwę i otartą skórkę cytrynową, a także pieprz i sól do smaku. Wszystko wymieszać i podgrzać na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (chałwa musi się dokładnie rozpuścić).
- Gdy sos będzie niemal gotowy, to należy zdjąć go z ognia i dodać do niego posiekaną kolendrę.
- Przed podaniem posypać uprażonymi orzechami piniowymi lub pistacjami.