Weź rybę i ziemniaki. Pyszne kotleciki to uczta dla podniebienia

kotleciki rybne z ziemniakami
Autor: Shutterstock Ryba na obiad? Oto genialny przepis na rybne kotleciki z ziemniakami.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Lekarze i dietetycy zachęcają, abyśmy jedli więcej ryb. Dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i przygotować pyszne kotleciki rybne z dodatkiem ziemniaków. Do ich przyrządzenia wystarczy tylko kilka prostych składników, które w połączeniu tworzą to wyjątkowe danie. Zobaczcie, jak zrobić niesamowite kotleciki rybne z ziemniakami.

Z czego zrobić kotlety rybne?

Aby przygotować pyszne kotlety na obiad, potrzebne są składniki, które z łatwością można kupić w większych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, dlatego doskonałe kotlety rybne można smażyć bez względu na pogodę za oknem.

Jakie więc produkty są potrzebne do usmażenia pysznych domowych kotletów rybnych? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • filety rybne – sprawdzi się dorsz, mintaj lub morszczuk
  • ugotowane ziemniaki
  • jajko
  • natka pietruszki
  • majonez
  • czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlet z gotowanej ryby?

Przepis na smakowite kotleciki z ryby i gotowanych ziemniaków nie jest trudny. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga dużo czasu. Zaletą tego dania jest to, że do przyrządzenia masy na kotlety można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.

Jak więc zrobić pyszne kotleciki z ryby i gotowanych ziemniaków? To tylko kilka łatwych kroków.

  • 1. krok – ugotowanie ryby w osolonej wodzie
  • 2. krok – wymieszanie rozgniecionych ziemniaków z rybą i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie rybnych kotlecików i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie kotlecików z ryby i ziemniaków na patelni

Kotleciki rybne z dodatkiem gotowanych ziemniaków można także upiec w piekarniku. Gotowe kotlety układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut. Dzięki temu kotleciki rybne są tak samo smaczne jak te z patelni, ale mają o wiele mniej kalorii.

Z czym podawać kotlety z ryby i ziemniaków?

Pełne smaku i sycące kotlety z gotowanej ryby z dodatkiem ziemniaków to propozycja na rodzinny obiad. Aby posiłek był jeszcze bardziej treściwy, warto przygotować do niego różne dodatki. Pysznym uzupełnieniem są domowe sosy. Zawsze sprawdzą się domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych przepisów na chrupiące surówki, które wzbogacą obiad z kotlecikami z ryby i ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety rybne ugotować w wodzie z odrobiną soli, a następnie odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski i rozdzielić widelcem na małe kawałki.
  • Ziemniaki rozgnieść praską i dodać do ryby. Wymieszać.
  • Wbić jajko i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy okrągłe kotleciki, a następnie obtaczać je w bułce tartej. Układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z soczystą surówką i ulubionym sosem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej