Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Do smażonej ryby pasuje wiele dodatków, najczęściej podajemy popularnego colesława, jednak jest więcej możliwości. Polecam dziś chyba najprostszą możliwą surówkę do smażonej ryby. Składa się jedynie z dwóch składników, ale smakuje znakomicie, zwłaszcza w towarzystwie ryby i gotowanych ziemniaków.
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- pieprz i sól
- cukier
- 2-3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę odcisnąć, w razie potrzeby pokroić na krótsze kawałki.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, dymkę skroić wraz ze szczypiorem.
- Warzywa wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
- Dodać olej, dokładnie wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?