Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli

2021-02-26
Anna Szubińska
Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli
Autor: Shutterstock Surówka do smażonej ryby z kiszonej kapusty i cebuli.
łatwy
15 min
4

Do smażonej ryby pasuje wiele dodatków, najczęściej podajemy popularnego colesława, jednak jest więcej możliwości. Polecam dziś chyba najprostszą możliwą surówkę do smażonej ryby. Składa się jedynie z dwóch składników, ale smakuje znakomicie, zwłaszcza w towarzystwie ryby i gotowanych ziemniaków.

Składniki

500 g kiszonej kapusty

2 cebule

2 dymki ze szczypiorkiem

pieprz i sól

cukier 

2-3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę odcisnąć, w razie potrzeby pokroić na krótsze kawałki.

Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, dymkę skroić wraz ze szczypiorem.

Warzywa wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Dodać olej, dokładnie wymieszać.

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?