Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli

Najprostsza surówka do ryby smażonej - z kapusty kiszonej i cebuli
Autor: Shutterstock Surówka do smażonej ryby z kiszonej kapusty i cebuli.
łatwy
15 min
4

Do smażonej ryby pasuje wiele dodatków, najczęściej podajemy popularnego colesława, jednak jest więcej możliwości. Polecam dziś chyba najprostszą możliwą surówkę do smażonej ryby. Składa się jedynie z dwóch składników, ale smakuje znakomicie, zwłaszcza w towarzystwie ryby i gotowanych ziemniaków.

SKŁADNIKI

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • pieprz i sól
  • cukier 
  • 2-3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę odcisnąć, w razie potrzeby pokroić na krótsze kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, dymkę skroić wraz ze szczypiorem.
  • Warzywa wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Dodać olej, dokładnie wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej