Surówka z czerwonej kapusty z olejem - prosciej się nie da!

Surówka z czerwonej kapusty z olejem
Autor: Shutterstock Surówka z czerwonej kapusty z olejem w przezroczystych kokilkach na drewnianym stole.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z czerwonej kapusty z olejem to mea prosty dodatek do obiadu. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i smaczna, a  przy tym zachęcająca p[pięknym kolorem. Pasuje właściwie do każdego dania, może też być lekką przekąską pomiędzy posiłkami.

SKŁADNIKI

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 spore soczyste jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz
  • cukier
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę drobno posiekać i wrzucić do wrzątku z dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podgrzewać do 5 minut, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal będzie jędrna.
  • Odcedzić kapustę, zahartować zimną wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule obrać i drobno posiekać. Dodać do zimnej już kapusty.
  • Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wlać olej, wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej