Surówka z czerwonej kapusty z olejem - prosciej się nie da!
2021-07-03
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z czerwonej kapusty z olejem to mea prosty dodatek do obiadu. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i smaczna, a przy tym zachęcająca p[pięknym kolorem. Pasuje właściwie do każdego dania, może też być lekką przekąską pomiędzy posiłkami.
SKŁADNIKI
- 1 nieduża główka czerwonej kapusty
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 spore soczyste jabłko
- 1 czerwona cebula
- sól i pieprz
- cukier
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno posiekać i wrzucić do wrzątku z dodatkiem soku z cytryny lub octu. Podgrzewać do 5 minut, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal będzie jędrna.
- Odcedzić kapustę, zahartować zimną wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule obrać i drobno posiekać. Dodać do zimnej już kapusty.
- Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, wlać olej, wymieszać.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?