Surówka z kiszonej kapusty z majonezem

Surówka z kiszonej kapusty z majonezem
Autor: Shutterstock Surówka z kiszonej kapusty z majonezem w drewnianej misce.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Prosta surówka z kiszonej kapusty z majonezem to szybki dodatek do obiadu. Pasuje do pieczeni i mięs smażonych oraz ziemniaków z wody.

SKŁADNIKI

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 pęczek dymki
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki majonezu
  • grubo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna delikatnie przepłukać.
  • Dymkę umyć i posiekać, marchew obrać, zetrzeć na tarce.
  • Kapustę wymieszać z marchewką, majonezem i posiekaną dymką (odłożyć troszkę do dekoracji).
  • Surówkę przyprawić grubo mielonym pieprzem, wierzch posypać siekaną dymką.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej