Cytrynowy sos do ryby: przepis
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Delikatny, cytrynowy sos to nasza propozycja dodatku do ryb. Można nim polać na przykład rybę gotowaną na parze, pieczonego łososia. Znakomicie nadaje się także do wigilijnego smażonego karpia.
SKŁADNIKI
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pół litra tłustego mleka
- garść posiekanego koperku
- sok z jednej cytryny
- sól, biały pieprz
- otarta skórka cytrynowa
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku z grubym dnem zrób białą zasmażkę z masła i mąki.
- Wlej do niej zimne mleko i ubij na gładka masę. Zestaw z ognia.
- Dodawaj po trochu wyciśnięty sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól i pieprz oraz drobno posiekany koperek. Zamieszaj trzepaczką, aby sos był puszysty.
- Przed podaniem lekko podgrzej (nie wolno go zagotować) i polej nim rybę.