Cytrynowy sos do ryby: przepis

2021-03-29
Moje Mieszkanie
Potrawy wigilijne: cytrynowy sos do ryby
Autor: Beata Lekszycka Cytrynowy sos  pasuje szczególnie do ryby przyrządzanej na parze lub pieczonej.
łatwy
10 min
4

Delikatny, cytrynowy sos to nasza propozycja dodatku do ryb. Można nim polać na przykład rybę gotowaną na parze, pieczonego łososia. Znakomicie nadaje się także do wigilijnego smażonego karpia.

SKŁADNIKI

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • pół litra tłustego mleka
  • garść posiekanego koperku
  • sok z jednej cytryny
  • sól, biały pieprz
  • otarta skórka cytrynowa
  • koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku z grubym dnem zrób białą zasmażkę z masła i mąki.
  • Wlej do niej zimne mleko i ubij na gładka masę. Zestaw z ognia.
  • Dodawaj po trochu wyciśnięty sok z cytryny, skórkę cytrynową, sól i pieprz oraz drobno posiekany koperek. Zamieszaj trzepaczką, aby sos był puszysty.
  • Przed podaniem lekko podgrzej (nie wolno go zagotować) i polej nim rybę.
Moje Mieszkanie