Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu, która pasuje do każdego dania

Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu, która pasuje do każdego dania
Autor: Shutterstock Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu udokorowana liśćmi mięty.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z pora, marchewki i jabłka to prosty dodatek warzywny do obiadu, który pasuje właściwie do każdego dania. Świetnie smakuje do wieprzowiny, wołowiny i ryby. Znakomicie uzupełnia dania rybne, jak i jarskie placki czy kotlety. Smaczna, prosta, tania i do wszystkiego. Idealna!

SKŁADNIKI

  • 1 duży por
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • olej
  • pieprz i sól
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • opcjonalnie 3 łyżki kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pora oczyścić, opłukać, białą i jasnozieloną część drobniutko posiekać w półkrążki (zielone liście zostawić, można je zużyć do wywaru warzywnego lub zupy).
  • Marchewkę i jabłko obrać i opłukać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało, wymieszać z tartą marchewką i siekanym porem.
  • Przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem.
  • Aby złagodzić ostrawy smak pora można dodać nieco gęstej śmietany.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej