Surówka z pora, marchewki i jabłka do obiadu. Jej smak podkręcisz ogórkiem kiszonym
2022-11-02
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z pora, marchewki i jabłka to prosty dodatek warzywny do obiadu, który pasuje właściwie do każdego dania. Świetnie smakuje podana do wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Znakomicie uzupełnia dania rybne, jak i jarskie placki czy kotlety. Jest smaczna, prosta, tania i do wszystkiego. Idealna! A gdy dodasz do niej kiszonego ogórka, będzie jeszcze lepsza.
SKŁADNIKI
- 1 duży por
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 2 średnie kiszone ogórki
- olej
- pieprz i sól
- szczypta cukru
- opcjonalnie 3 łyżki gęstej śmietany
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora oczyścić, opłukać, białą i jasnozieloną część drobniutko posiekać w półkrążki (zielone liście zostawić, można je zużyć do wywaru warzywnego lub zupy).
- Marchewkę i jabłko obrać i opłukać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki również zetrzeć.
- Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało, wymieszać z tartą marchewką i ogórkiem oraz siekanym porem.
- Przyprawić solą i pieprzem, skropić olejem.
- Aby złagodzić ostrawy smak pora można dodać nieco gęstej śmietany.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Galeria: Surówki obiadowe - 21 przepisów na pyszne sałatki do obiadu